Utorak, 06 Lipanj 2023 08:51

Održani Dani hrvatskih planinara u Velikoj uz 125. godišnjicu organiziranog planinarstva u Požegi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

VELIKA - Dani hrvatskih planinara 2023. održali su se u Velikoj na prostoru Parka prirode Papuk od 03. do 04. lipnja. Hrvatski planinarski savez i HPD „Sokolovac“ Požega, u suradnji Općinom Velika i Turističkom zajednicom „Zlatni Papuk“ pripremili su brojne planinarske aktivnosti. Središnje je mjesto svih događanja bio je Planinarski dom „Lapjak“ u Velikoj.
Domaćin je organizirao planinarski doručak te tople napitke za sve izletnike i goste koji su došli na manifestaciju. Središnja svečanost otvorenje održala se u subotu. Voditeljica programa Silvija Čajka dopredsjednica Društva iznijela je glavne podatke o manifestaciji počevši od smještaja pa sve prehrane.  Ispred organizatora i pokrovitelja sve nazočne planinare pozdravili su Bruno Horvat, predsjednik HPD "Sokolovac" Požega, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, pročelnik u Općini Velika Valentin Raguž, gradonačelnik grada Požege dr. Željko Glavić te potpredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica. Ovogodišnji program staza je predstavio koordinator vodiča Ratimir Čajka koji je tom prilikom okupljen planinarima iznio sve potrebne informacije. Nakon pozdravnih govora krenulo se na staze koje su vodile najljepšim dijelovima Papuka. Tijekom dva dana manifestacije organizator je pripremio za sve goste i posjetitelje bogatu gastro ponudu, zanimljive suvenire, zahvalnice za sva Društva te naravno planinarske igre koje je znalački priredio Vjekoslav Milevoj.

Manifestaciju je pratio zanimljiv glazbeni program uz nastupe grupe "Duo amor" i "Mix" benda koji su atmosferu držali uvijek zagrijanu. Uz njihove vesele taktove plesali su brojni planinari. Dani hrvatskih planinara organizirani su na Papuku, u povodu 125. obljetnice organiziranog planinarstva u Požegi.  Na Danima hrvatskih planinara u Velikoj sudjelovali su planinari iz više od 50 planinarskih udruga iz svih krajeva Hrvatske, od Konavala do Iloka. Izvedeni su planinarski usponi na Lapjak, Nevoljaš, Ivačku glavu, Češljakovački vis. Izlete su vodili planinarski vodiči HPS-a, a osiguravali članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.