Petak, 03 Studeni 2023 14:21

Završna konferencija projekta "Zaželi - Možemo Sve" koji je provelo Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije u prostorima Lokalne razvojne agencije LORA Požega održalo je Završnu konferenciju svog Projekta "Zaželi - Možemo Sve" na kojoj su uz sve koji su sudjelovali u projektu, partnere na projektu i čelnike udruga koje se bave socijalnim radom i osobama s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom pozdravile predsjednica Društva Vesna Štefanek i voditeljica projekta Nataša Mandić. Ispred partnera na projektu nazočili su Jasminka Antunović predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje podružnica Požega i Vjekoslav Potočanac, predstojnik Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb podružnice Požega.

Cilj projekta je bio omogućiti zapošljavanje i pristup tržištu rada teže zapošljivim ženama s nižom i srednjom razinom obrazovanja, pripadnicama ranjivih skupina koje su ciljana skupina projekta, osnažiti i unaprijediti njihov radni potencijal kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, s ciljem ublažavanja posljedica njihove nezaposlenosti i rizika siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećanje kvalitete života krajnjih korisnika - osoba starije životne dobi i nemoćnih osoba.

Vrijednost projekta je 128.364,19 eura i u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima preko Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz Europski socijalni fond - Učinkoviti ljudski potencijali.

S projektom je kroz video prezentaciju sve nazočne upoznala voditeljica Nataša Mandić - U namjeri da se javnost upozna s projektnim aktivnostima projekta „Zaželi- Možemo Sve“, kodnog broja UP.02.1.1.16.0281.,financiranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda -Operativni učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu Poziva „Zaželi-program zapošljavanja žena-faza III“,Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije, kao Korisnik bespovratne potpore, realizirane u ožujku 2023. godine te ugovorene od 15. ožujka 2023. do 15 studenog 2023. godine.

Kroz projektne aktivnosti zaposlili smo 20 žena, koje su ciljana skupina projekta, s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici ( žene od 50 godina naviše, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima , žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi ( domovi za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice, koje pružaju uslugu pomoći u kući za 140 krajnjih korisnika, starijih osoba i /ili osoba u nepovoljnom položaju.

Pomoć u kući obuhvaćala je slijedeće poslove:

  • dostava namirnica
  • pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika,
  • održavanje čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika,
  • pomoć u socijalnoj integraciji krajnjih korisnika,
  • pomoć u posredovanju ostvarivanja raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa )
  • pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovor i druženje te uključivanje u društvo i društvene sadržaje
  • pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima
  • drugi poslovi vezani uz skrb starijih osoba

Navedene aktivnosti pomoći u kući provodile su se u 6-to mjesečnom razdoblju, do 31. listopada 2023. godine te je se u sklopu provedbe projektnih aktivnosti usluga pružena za 183 krajnja korisnika, i podijeljeno je ukupno 600 paketa osnovnih potrepština za održavanje čistoće stambenog prostora i sredstava za osobnu higijenu.

Uslugom je obuhvaćeno i 10 osoba s invaliditetom te je uslugu koristilo 26 muškaraca i 157 žena.

REZULTATI KORIŠTENJA USLUGE:

  • Svibanj – 170 krajnjih korisnika - podijeljeno 120 paketa potrepština
  • Lipanj – 169 krajnjih korisnika - podijeljeno 120 paketa potrepština
  • Srpanj – 169 krajnjih korisnika - podijeljeno 120 paketa potrepština
  • Kolovoz - 169 krajnjih korisnika –bez paketa
  • Rujan -170 krajnjih korisnika - podijeljeno 120 paketa potrepština
  • Listopad - 167 krajnjih korisnika - podijeljeno 120 paketa potrepština

Društvo je, kao aktivni dionik zajednice, s ciljem prevencije institucionalizacije svih članova zajednice koji su u potrebi, prijavilo novi projektni prijedlog na otvoreni Javni poziv za pružanje usluga Pomoći u kući te se veselimo daljnjim aktivnostima.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije.

Lenta esf