Subota, 04 Studeni 2023 16:57

Prvo ovogodišnje Martinje tradicionalno i veselo proslavljeno kod Zorice Tandare, kutjevačke vinarice

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KUTJEVO - Blagdan sv. Martina, popularno Martinje, kao i ostale vinske blagdane obilježava tradicionalno kutjevačka vinarica Zorica Tandara. Ove godine to je bilo prvo obilježavanje Martinja i krštenje mošta u kutjevačkom vinogorju, a na njenom OPG bilo je pravo veselo. Okupilo se preko 200 uzvanika, od prijatelja do poslovnih partnera i kupaca njenog vina. Zorica je poznata i po međunarodnom odaziv, a kao I prijašnjih godina gosti su došli od juga Dalmacije, preko BiH do Švicarske, a naravno najviše iz njene županije. 

Stari ceremonijal krštenja mošta organiziran je u velikom šatora za goste, a uz ministrante iz Zagreba, zvonara  fratra kao pomoćno misno osoblje krštenje mošta obavio je uz tradicionalni obred kutjevački vinski biskup sv. Martin Vincijus I de Sontachi. Sve je nazdravljeno vrlo kvalitetnim vinima za koje Vinarija Tandara proteklih godina osvaja sve više odličja i priznanja. Vinski kum ove godine bio je Ivica Ivan Kovačević, koji se pokazao kao biser kum jer nije izbjegavao niti jednu zdravicu. Nakon raznih molitvi biskupa Martina, koji je opominao ministranticu da češće toči, zvonaricu da manje loče, a kuma poticao da pije zdravice. Molitve su prekidane zagvorom "al me ljulja, al me ljulja, što je bio znak ministrantici da ponovno natoči čaše. Na kraju je mošt kršten u mlado vino.
Uz odličnu gastronomsku ponudu za zabavu su bili zaduženi Kutjevački maligani, a domaćica Zorica priredila je i bogatu tombolu za svoje goste.