Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 08:36

Konjogojska udruga "Vallis aurea" održala Redovnu i Izvještajnu skupštinu i zacrtala nove planove

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

MIHALJEVCI - Konjogojska udruga "Vallis aurea" u dvorani NK Croatia Mihaljevci održala je Redovnu i Izvještajnu skupštinu. Usvojili su sva izvješća o radu i financijska izvješća za prošlu godinu. Bilo je tu zaista puno događanja koja su odradili članovi udruge tijekom godine. No, predsjednik udruge Damir Pavković uputio je i kritiku, jer se na sva događanja odazivaju i sudjeluju uvijek isti ljudi dok se dio članova ne odaziva na događanja i manifestacije. Iako udurga ima 32 člana i 5 počasnih članova, njih desetak vuku sav rad, tako da se postavlja pitanje za što onda nekima treba članstvo u udruzi, ako ne žele raditi i pomoći u radu udruge. 

Po izvještaju tajnika Nikice Blažanina održano je tradicionalno revijalno izdanje "Zlatnih griva Zlatne doline", ocjenjivanje konja i vožnje zaprega. Organizirano je i natjecanje u vuči klada za konjogojce koji imaju u uzgoju prikladne konje za rad u šumi. Sudjelovali su i u sličnim izložbama i raznim natjecanjima koje organiziraju konjogojske udruge od Mikanovaca, Čađavice, Gudovca, Kloštar Ivanića, Zagorja i dr, vožnju kočijom u suradnji s TZ grada Požega i sudjelovanje u Adventu. Sve to su napravili sa financijskim planom koji je imao prihode od 5.000 eura, a pokazali su se i izuzetni štednljivi te potrošili i manje. Najveći donator udruge je Grad Požega koji je osigurao 3.000 eura prošle godine, a kako se spremaju za obilježavanje jubileja, 30 godina rada udruge, morat će osigurati i više sredstava. Zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević je u ime grada uputio pohvale za rad, te naglasio da će grad uvikjek stajati iza svoje udruge i njihovih brojnih aktivnosti te svakako nastaviti podupirati taj rad.

Udruga trenutno u uzgoju ima 86 grla, bilježi stalan rast konja u uzgoju, a i podmlađivanje članstva, pa su na skupštini primili dva nova, mlada člana.

Pohvale o svom radu dobili su od predstavnika Udruga konjogojaca iz cijele kontinentalne Hrvatske, čuli i o problemima gašenja nekih udruga ili koje su pred gašenjem jer nema aktivnih članova koji žele raditi u udruzi, sve se svodi na pojedince koji vuku a ostali su svi pasivni članovi.

Pohvale i pozdrave uputio je i predsjednik Saveza uzgajivača hladnokrvnjaka RH Miško Šklempo, koji je naglasio da imamo 11 udruga konjogojaca koje okupljaju 1.500 uzgajivača, a broj konja u uzgoju je konstantno u porastu. Savez u radu podupire Ministarstvo poljoprivrede RH. Savez je izdao i fotomonografiju o povijesti konjogojstva i rada Saveza na uzgojnim oblicima, koju su donirali članovima udruge na Skupštini. Za ovu godinu najavljen je i ponovni odlazak na hodočašće u Mariju Bistricu na blagoslov konja i zaprega, najveći skup konjskih zaprega i jahača u ovom dijelu Europe..