Utorak, 30 Siječanj 2024 14:02

Njegovanje kulture sjećanja kao ključni element razumijevanja Holokausta

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Karlovac je bio domaćin državnog stručnog skupa pod nazivom “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”, a čiji je organizator Agencija za odgoj i obrazovanje.Stručni skup održao se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust i kojemu su nazočili veleposlanici, predstavnici Vlade RH i drugih državnih institucija te koordinacije židovskih općina u RH. Zadaća svih nas je edukacija i čuvanje istine da se najmračniji period europske povijesti i civilizacije nikada ne bi ponovio.

veleposlanik Gary Koren

Profesorica Blanka Đimoti Zima, koja se osobno bavi ovom tematikom i istraživanjem, dobila je priliku sudjelovati u radu ovog državnog skupa. Nastavak je to suradnje i istraživanja tema vezanih za Holokaust, a koje je profesorica prošla u YadVashemu   u Izraelu i Memorialu de la Shoah u Francuskoj. Uz poučavanje o Holokaustu, govorilo se i o pojavama koje Holokaust poriču, negiraju ili iskrivljuju činjenice. Politika Vlade RH-a i Ministarstva znanosti i obrazovanje jest da se u društvu, znanosti, obrazovanju, mora njegovati kultura sjećanja na žrtve totalitarnih režima i intenzivno raditi te metodološki unaprijediti učenje i poučavanja o Holokaustu.

Pozdravne govore na ovom skupu održali su Daria Kurtić, prof., v.d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, prof. dr. sc. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, doc. dr. sc. Ivana Ivanković, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, Lara Romano, voditeljica hrvatskog izaslanstva u Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust, te Njegova EkscelencijaGary Koren, veleposlanik Države Izrael.Predavanja o Holokaustu

Program otvorenja skupa uveličali su i učenici Glazbene škole Karlovac, a umjetnički program organizirala je Tena Korkut.Samo kroz razumijevanje povijesti možemo spriječiti buduće tragedije, istaknula je Sara Lustig, posebna savjetnica predsjednika Vlade i supredsjedateljica Hrvatskog predsjedanja IHRA-om, kći poznatog oskarovca redatelja Branka Lustiga.

Veleposlanstvo Države Izrael imalo je čast predstaviti izložbu ''Tragovi svjetla. Biti žena u Holokaustu''. Izložbu je producirao YadVashem: World HolocaustCenter, Jerusalem. Podsjetimo, Međunarodni dan sjećanja na Holokaust obilježava se 27. siječnja, a to je dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 

16Podizanje znanja o uništenju jednog naroda, očuvanje uspomena na one koji su bili naši sugrađani i koji su ubijeni zbog vjerskih, rasnih, nacionalnih i drugih razloga.Čitave su obitelji bile uništene iz samo jednog razloga: bile su židovske obitelji.Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjetimo se 6 milijuna Židova ubijenih u Holokaustu, istaknula je prof. B. Đ. Zima.

„Obećajemo da ćemo ih se sjećati i danas i svaki dan“, zajednička je poruka svih sudionika.