Nedjelja, 11 Veljača 2024 10:59

Planinari HPD "Sokolovac" Požega pohodili staze Gupčevih puntara u Hrvatskom Zagorju i sudjelovali u Seljačkoj buni

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

DONJA STUBICA - U ranim jutarnjim satima vrijedni i druženja željni članovi HPD "Sokolovac" Požega, njih dvadesetak okupilo se kod "Ćire" odakle su krenuli put Hrvatskog zagorja kulturno-povijesne hrvatske regije u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Cilj putovanja bila je Donja Stubica točnije planinarski pohod koji se održava povodom "Seljačke bune" u tome kraju. Izletnici su došli na svoje odredište nešto prije devet sati kod parka Jure Stubičanca u centru mjesta gdje su ih dočekali domaćini Planinarsko društvo "Stubičan". U znak dobrodošlice domaćin je pripremio brojne gastro delicije ovoga kraja od štrukli, kiflica, peciva te ostalih slastica te poznata pića zagorskog kraja.

Nakon pozdravnih govora domaćina brojni članovi planinarskih društva kontinentalne Hrvatske njih oko 400 među kojima i oni iz  HPD "Sokolovac" Požega koji su bili jedini iz Slavonije krenuli su na 54. planinarski pohod "Stazama Gupčevih puntara". Planinari su prolazili prekrasnim predjelima Hrvatskog zagorja gdje su nailazili na brojne sakralne objekte te poznate zagorske hiže iz kojih su ih pozdravljali domaćini te častili ih domaćim vinima. Prekrasni vidici "pucali" su sa zagorskih brijega dok se od vodiča moglo ponešto doznati o povijesti i tradiciji ovoga kraja. Tijekom svoga pohoda planinari su obišli Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu monumentalnu kiparsku kompoziciju autora Antuna Augustinčića i Muzej seljačkih buna. Jedna veća pauza u pohodu iskorištena je za obilazak Gupčeve lipe koja se nalazi neposredno do mjesne crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici i jedini je živi svjedok seljačke bune. Za završetak pohoda domaćini su pripremili pravi spektakl uprizorenje "Bitke kod Stubice" koja se održala ispred dvorca Stubički Golubovec.
Povijesna bitka koja je "pokazala šake” vlasteli prije 451 godinu. Uprizorenje Bitke kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, bio je povijesno turistički spektakl koji je trebalo doživjeti. Dvadesetak tisuća posjetitelja uživalo je u događaju rekonstrukcije Seljačke bune iz davne 1573. g. koja je obilježila hrvatsku prošlost. Nakon gotovo dvadesetak pređenih kilometara te brojnih sadržaja na njima planinari su krenuli na trg ispred crkve Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici gdje se održavao srednjovjekovni sajam uz gastro ponudu  i zabavni program. Tom prilikom planinari su mogli isprobati brojne zagorske specijaliteta toga kraja na štandovima i restoranima te okrijepiti se popularnim pićima. Nakon eno-gastro avanture došao je red na uživanju u glazbenom programu. Atmosferu su držali na rubu usijanja do kasnih noćnih sati popularni Riječki bed "Let 3" i "Cinkuši".

Umorni ali vidno zadovoljni i sretni planinari su krenuli svojim kućama uz popularni uzvik koji se izvikivao ovih dana u ovome prekrasnom kraju BUNA TRAJE!!!!!. Koordinator izleta bio je predsjednik Društva Bruno Horvat. Vidimo se dogodine.