Utorak, 13 Veljača 2024 08:37

Predstavljena slikovnica “24 sata u bolnici” namijenjena djeci i roditeljima

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA – U Gradskoj knjižnici Požega predstavljena je slikovnica 24 sata u bolnici te je na taj način ujedno obilježen ovogodišnji Međunarodni dan epilepsije. O slikovnici 24 sata u bolnici i temi kako olakšati djetetu, ali i roditeljima, boravak u bolnici govorili su autor slikovnice, doc.dr.sc. Dalibor Divković, grafička dizajnerica Maja Gjajić, psihologinja Marija Krip te pedijatrica Andrea Šimić Klarić. Događaj je održan na Galeriji svjetlosti u organizaciji Opće županijske bolnice Požega i Gradske knjižnice Požega.

Na samom početku sve nazočne pozdravio je dr.sc. Ivan Vukoja, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega.

„Gradska knjižnica Požega na čelu s ravnateljicom Aleksandrom Šutalo, uz Opću županijsku bolnicu Požega i Udrugu dječjih kirurga i neonatologa Slavonije i Baranje prepoznala je važnost ovog stripa slikovnice, te nam je pripala čast predstaviti ju zainteresiranoj požeškoj javnosti. Kad smo prije tri godine dovodili doktora Divkovića, sjećam se njegovih riječi „nije novac bita, ako treba dolazit ću i besplatno, djeca su nam bitna, njima moramo pomoći“. I uistinu, tri godine poslije, u OŽB Požega pregledano je više od 160 djece, od čega je 4 operirano u OŽB Požega, a njih 80 u KBC Osijek.“

„Autorov altruizam i samoprijegor posebno se očituju kroz stranice ovog stripa slikovnice, jer kao dobar operater razumije ne samo bolest u djeteta i kirurški postupak, nego dječjim očima proživljava perspektivu djeteta koje ne razumije i roditelje koji se boje. Posebno pohvaljujem i angažman grafičke dizajnerice Gjajić, ali i djelatnika bolnice prof. Šimić Klarić i Krip kao i radnih terapeuta Matkovića i Solde koji su svojim maksimalnim angažmanom doprinijeli realizaciju ove promocije.“ – rekao je ravnatelj Vukoja.

Svakodnevne situacije pred roditelje i djecu stavljaju brojne izazove, istaknula je Marija Krip prilikom predstavljanja slikovnice 24 sata u bolnici.

„Dolaskom u bolnicu, dijete potpuno mijenja dnevnu rutinu, upoznaje mnoštvo nepoznatih osoba, u stalnom je iščekivanju ili strahu. Djeca imaju specifično poimanje bolesti pa se njihov odnos prema liječenju, ponašanje za vrijeme liječenja i doživljaj bolesti bitno razlikuju od načina na koji slične situacije proživljavaju odrasle osobe. Odvajanje pojedinca, a posebice djeteta iz njegove svakodnevne okoline na koju je naviknut može izazvati stres. Ako se i jave neugodne emocije, bitno je imati na umu da se one smatraju normalnim reakcijama i normalnim dijelom djetetove prilagodbe. Najosjetljivija su djeca u dobi od prve do četvrte godine života, kad je najintenzivniji osjećaj privrženosti, a nešto rjeđe starija školska djeca. U ranijoj dobi djeteta važna je prisutnost roditelja i priprema roditelja. Ukoliko je roditelj opušten i smiren, dijete reagira s manje stresa.“ – istaknula je prof. Marija Krip, psihologinja Opće županijske bolnice Požega.

Neuropedijatar Opće županijske bolnice Požega prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić detaljnije je opisala kako izgleda dan na Pedijatrijskom odjelu bolnice, a koji je prije nekoliko godina uređen koristeći Europska sredstva. Projekt koji je obuhvatio Dječji odjel s dnevnom bolnicom, te jednodnevnom kirurgija višemilijunske je vrijednosti pa je tako 16 milijuna tadašnjih kuna izdvojeno za građevinske radove, dok oprema i pripadajući uređaji stoje više od 18 milijuna tadašnjih kuna.

Autor slikovnice „24 sata u bolnici“ doc.dr.sc. Dalibor Divković naglasio je kako se djecu od male dobi plaši s odlaskom doktoru, stoga je taj strah prisutan od prvih dana njihova života.

„Strip slikovnica namijenjen je djeci da im olakšamo boravak i da se prilagode na dolazak u bolnicu. Da znaju što očekivati, koliko to traje i kako to izgleda. Da se ta fama o bolnici smanji i približi im se da vide to iz jednog dječjeg kuta. Ujedno da bude igračka, da bude nešto što mogu gledati i čitati, da ima zanimljivu priču i da ih odvojimo od mobitela. Osim toga, namijenjeno je i roditeljima, da se i oni prilagode i prihvate ostanak djeteta u bolnici. Mi smo nacija poznata po tome da kada dijete ne sluša i ako ga želim uvesti u red, zastrašimo ih s rečenicom „vodim te doktoru pa ćemo te ostaviti u bolnici“, pa se tako od ranih uzrasta stvara jedan strah.

“Jednostavno da ih naučimo što znači ta jednodnevna kirurgija, da ostanak u bolnici nekoliko sati, maksimalno 24 sata, nije neki bauk i da roditelja ili dijete prilagodimo tome. Meni je drago što je odjek u Požegi jako dobar, slikovnica je izašla u 8 mjesecu prošle godine s 500 primjeraka, a sada ćemo ići s drugim izdanjem jer potražnja je velika. Osobno nismo očekivali da će tako biti, a može se pronaći u Knjižari Nova i na njihovim internetskim stranicama, no bit će dostupna u požeškoj Bolnici kao i Gradskoj knjižnici Požega na Dječjem odjelu, mi ćemo pokloniti pet primjeraka. Intencija nije bila da ju prodajemo nego da dođe do djece.“ – rekao je doc.dr.sc. Dalibor Divković.

Predstavljanju slikovnice prisustvovali su zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice Domagoj Katić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, ravnatelji i predstavnici odgojno obrazovnih ustanova te zdravstvenih ustanova. Za djecu posjetitelja bila je će organizirana kreativna radionica, a cijeli događaj glazbom su uljepšali mališani Dječjeg zbora Tintilinići Glazbene škole Požega. Na samom kraju, svi sudionici su se zajedno fotografirali ispred zgrade Gradske knjižnice Požega koja je bila obasjana ljubičastom bojom, kao simbol Međunarodnog dana epilepsije.

Izvor: rva.hr