Petak, 22 Ožujak 2024 09:03

Reakcija Udruge "Adela" na kvalifikaciju kaznenog djela kao ubojstva a ne teškog ubojstva Mihaele za Marka Smažila

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

OSIJEK - Udruga Adela izražava javni protest vezano za optužbu ŽDO-a kojom Marka Smažila tereti za obično ubojstvo za koje je najmanja kazna zatvora u trajanju od pet godina. Stava smo da je ŽDO umjesto običnog ubojstva Marka Smažila bilo dužno teretiti za teško ubojstvo, obzirom na povijest zlostavljanja i iskaz prijateljice po kojemu je izgovorio „da bi u nju mogao ispaliti šaržer metaka“ a za koje je minimalna kazna zatvora u trajanju od deset godina.

Udruga Adela izražava bojazan vezano za implementaciju u praksu novih odredbi Kaznenog zakona o femicidu, obzirom na to da sadašnja pravna praksa ne koristi niti mogućnosti koje su i do sada postojale u zakonima i mogle su se koristiti ranije, te o njima postoji i sudska praksa.

Ove bojazni i reakcije udruga izražava temeljem informacija dobivenih iz raznih medija, a najiscrpnije navedenih u članku Jutarnjeg lista u kojemu je povijest zlostavljanja opisana prilično detaljno.

„Odvjetništvo smatra da je motiv ubojstva bila ljubomora, a tu tezu potkrepljuju porukama koje je Mihaela razmjenjivala s prijateljicama, a u kojima je Marka opisivala kao manipulatora, opsesivnog, posesivnog..., kao i iskazima Mihaelinih prijateljica, koje su navele da im se ona žalila na njegovo ponašanje.

Dodatno, jedna je prijateljica iskazala kako joj je Mihaela ispričala da joj je Marko jednom u šali rekao ‘‘da bi u nju mogao ispaliti šaržer metaka‘‘. Ona je Mihaeli savjetovala da se makne od njega. Ispričala je i kako je Marko prema Mihaeli burno reagirao kada je jednog drugog dečka uhvatila za ruku.“