Četvrtak, 18 Travanj 2024 14:59

Gimnaziju u Požegi posjetila je veleposlanica Slovačke Republike u povodu promoviranja Studija slovačkog jezika na zagrebačkom Sveučilištu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Gimnaziju u Požegi, koja održava fakultativnu nastavu slovačkog jezika za grupu učenika, povodom promocije Studija Slovačkog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu , posjetila je Veleposlanica Slovačke Republike u RH, ekselencija Hana Kovačova. Primila ju je ravnateljica Gimnazije prof. Anita Katić, a kao domaćin bio je nazočan i predsjednik Udruge Matice Slovačke "Kukučin - Kuntarić" umirovljeni prof. Pavel Treger, te profesorica slovačkog jezika u požeškoj Gimnaziji Dora Bošković.

IMG 1577

 

- Izuzetna mi je čast što u ime svih učenika i djelatnika Gimnazije u Požegi te u svoje ime osobno ime mogu pozdraviti u našoj školi uvažene goste, Njezinu Ekselenciju, veleposlanicu Slovačke Republike Hanu Kovačovu, te posebno učenike koji pohađaju fakultativnu nastavu slovačkog jezika u našoj školi. Naši gosti danas će nam zasigurno podastrijeti mnogo novih i korisnih obavijesti vezanih uz učenje slovačkog jezika kao i mogućnosti nastavka školovanja u Slovačkoj Republici - istakla je ravnateljica Katić.

U Zagrebu na Katedri za slovački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu studiraju hrvatski studenti, a bolju promociju tog studija zainteresiranim učenicima izveli su profesori Martin Machatu i Ivana Čagalj. Trenutno iz požeškog kraja u Bratiislavi studira troje učenika Gimnazije i Glazbene škole u Požegi, od kojih dvoje ima i stipendiju Slovačke Republike.IMG 1579

 

 Veleposlanica je na toj dužnosti u Zagrebu 10 mjeseci a kako kaže prvi puta je u Požegi, koja joj se kao grad jako sviđa i nada se da će još koji puta posjetiti Požegu. - Zahvaljujem se za inicijativu mojih kolega i prijatelja s Filozofskog fakulteta u Zagrebu da smo došli ovdje da promoviramo studij slovačkog jezika, jer na žalost taj intenzitet je nešto u padu. Želimo promovirati taj studij ali i mogućnost studiranja u Slovačkoj Republici. Puno je investicija slovačkih tvrtki u Hrvatskoj, pa bi zapravo mogli zapošljavati mlade ljude ovdje, da ne odlaze iz Hrvatske, a da se ovdje ili u slovačkoj profesionalno obrazuju. Bilo bi nam drago da se taj interes poveća, posebno što su naša dva jezika slična i uče se lagano. Rezultat bi bio dobar da oni budući studenti koji se još nisu odlučili, odluče za ovaj studij - istakla je veleposlanica Kovačova koja je nakon toga porazgovarala s učenicima koji fakultativno pohađaju nastavu slovačkog jezika.

IMG 1584

IMG 1585