Utorak, 30 Travanj 2024 09:33

Obilježena 29. godišnjica VRO Bljesak a za poginule hrvatske branitelje položeni vijenci i svijeće uz spomenik 123. brigade HV

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA – U prigodi 29. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Hrvatske vojske i Specijalne policije RH „Bljesak“ održan je prigodni komemorativni skup uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima 123. požeške brigade HV. Bilo je to sjećanje na 01. svibnja 1995. godine kada je započela Vojno-redarstvena akcija „Bljesak“ u kojoj je u samo 32 sata oslobođen veliki dio do tada okupirane domovine, upravo područja naših susjednih slavonskih općina, područja zapadne Slavonije. Svi zajedno su se prisjetili da su u ovoj akciji oslobođenja hrvatskog teritorija poginula 42 branitelja, a njih 162 su ranjena. Poginulih i ranjenih branitelja bilo je i s područja Požeško-slavonske županije. Oslobođen je prostor zapadne Slavonije, ali i dio naše županije na pakračko-lipičkom dijelu, te uspostavljeni cestovni i željeznički promet koji je četiri godine bio u prekidu.

Komemoraciji i molitvi uz polaganje vijenaca i paljenje lampiona nazočili su roditelji delegacije Koordinacije Udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata i ostalih Udruga branitelja, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena zamjenikom županice Ferdinandom Troha, delegacija grada Požege predvođena gradonačelnikom Željkom Glavićem i zamjenikom gradonačelnika Borislavom Miličevićem, delegacija gradova i općina s područja Požeštine, zajednička delegacija Policijske uprave požeško-slavonske, Vojarne 123. brigade HV Požega, voditelj Područnog ureda MORH-a Slavko Matijević i voditelj Područnog ureda Ministarstva branitelja Jozo Katić, delegacija Hrvatske demokratske zajednice i delegacija Socijaldemokratske partije Požeško-slavonske županije.

Nakon polaganja molitvu je održao kapelan Župe sv. Terezije Avilske vlč. Ivan Klarić.