Četvrtak, 17 Travanj 2014 14:34

Godišnja skupština lovačkog saveza županije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Dobitnici Godišnje županijske nagrade

 POŽEGA – Lovački savez županije ove godine je dobitnik Godišnje županijske nagrade koju je za svoja postignuća na području razvoja lovstva, lovnog turizma, te posebno humanitarnog djelovanja dobio povodom obilježavanja Dana požeško-slavonske županije. Bio je to veliki razlog da se odmah sazove i Godišnja skupština saveza, te usvoje novi planovi i programi. Lovci organizirani u 28 lovačkih društava s 1.320 članova vrlo su vrijedan sastavni dio našeg društva i svojim aktivnostima značajno unapređuju društveni, ali i gospodarski dio naše županije.
IMG 3888- Lovački savez županije je u samom vrhu Hrvatskog lovstva već niz godina, i nosimo titulu najbolje organiziranog saveza, a već dvije godine nosimo i titulu najboljeg organizatora lovačkih manifestacija, organizacije natjecanja u streljaštvu Hrvatske na našem strelištu u Bzenici i najmasovnijeg okupljanja lovaca povodom sv. Huberta kada se okupilo oko 1.000 lovaca iz cijele Hrvatske na svetoj misi u našoj katedrali, svečanom mimohodu gradskim ulicama i druženju lovaca. Prvaci smo države na natjecanju u pripremanju lovačke kotlovine a drugi u pripremanju lovačkog čobanca. Drago mi je da su sve naše aktivnosti i našu organizaciju prepoznali u gradu Požegi dodijelivši nam nagradu grada Požege, a i sada u županiji kad smo dobili Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije – rekao je Zdravko Vujnović, predsjednik LS županije. IMG 3892On je naveo još niz aktivnosti koje su lovce i lovačka društva stavila na višu stepenicu u svojim sredinama, a to je svakako sudjelovanje lovaca u svim manifestacijama od Požeškog kotlića, Festivala Vinota, Obrtničkog sajma gdje se lovci natječu u kuhanju lovačkog čobanca a humanitarno pomažu Udrugu roditelja djece s poteškoćama Mi, pomoć u mesu divljači za Caritas i Crveni križ, pomoć lovcima Gorskog kotara u nepogodi s agregatom za struju, organizacije Lovačkog bala koji su uspješno organizirali lovci s područja Pakraca i Lipika, zajedničkog lova na divlje svinje s lovcima Vukovarsko-srijemske županije koje su organizirali lovci LD Vidra Čaglin i mnogo drugih.
Cilj saveza u narednom razdoblju je djelovanje na području lovstva koje kao gospodarska i zaštitna djelatnost očuvanja biološke i ekološke raznolikosti usklađuje odnose zasnovane na gospodarenju s divljači unutar lovišta te drugih lovnih i izvanlovnih površina gnojidbom, zaštitom, lovom i iskorištavanjem divljači, očuvanjem njezina prirodnog staništa, njegovanjem lovačke etike i običaja te zaštitom prirode i ljudskog okoliša.
IMG 3898Skupština lovačkog saveza dodijelila je i zlatne plakete lovcima koji su napunili 50 godina staža i rada u lovstvu, što je najviše priznanje koje se dodjeljuje članovima. Ovo jedinstveno i rijetko priznanje dobili su lovci Antun Poljak iz LD Papuk Biškupci, Dragutin Bešlić iz LD Psunj Orljavac, Josip Peternel i Ivan Kunce iz LD Fazan Pakrac, te Jakob Marić iz LD Vranovac Vetovo.