Nedjelja, 22 Lipanj 2014 14:01

Uz Ivanjski krijes lampioni želja poletjeli u nebo

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŽANI U NAJKRAĆOJ NOĆI VESELO DOČEKALI LJETO  -

POŽEGA – Dugu tradiciju koju bilježe stare kronike Požege spominju paljenje Ivanjskog krijesa i dočekivanje toplog ljeta u najkraćoj noći u godini, a tu tradicija koju Požežani gaje stotinama godina nisu prekinuli niti ove godine. Velikom proslavom i Ivanjskim krijesom Požežani su pozdravili odlazak zime, hladnih dana, a slavili dolazak sunčanih i toplih dana. IMG 2677Tu tradiciju ponovno su obnovili prije petnaestak godina članovi Društva sv. Grgur sa svojim članovima Povijesne postrojbe Požeške građanske straže. Po tradiciji veliki krijes na Trgu sv. Trojstva pali Veliki Grgur, jedan od starijih članova koji tu funkciju obavlja godinu dana, a od Ante Božića tu ulogu je ove godine uz poseban ceremonijal preuzeo Damir Fraisberger. On je okružen članovima straže bakljom potpalio ovogodišnji Ivanjski krijes.
Tisućama krijesnica koje su letjele u nebo, za ovu priliku zamračenog požeškog glavnog trga dozivani su ljetni dani, a u tome je pomogao i veliki vatromet koji su priredili Turistička zajednica grada Požege kao organizator i grad Požega kao pokrovitelj. IMG 1574U nastavku večeri Požežane je u iako prvu ljetnu noć, ali prohladnu uveo Igor Delač cjelovečernjim koncertom, te malo ugrijao svojim uspješnicama. Za to vrijeme Požežani su u nebo pustili stotine lampiona sa svojim željama koje je za sve besplatno osigurala turistička zajednica. – Ovo je prvi puta da i Požežani mogu sudjelovati u puštanju lampiona u zrak, a pri tome i izraziti svoje želje. TZ je za sve koji žele zajedno pustiti u noć svoj lampion osigurala nekoliko stotina lampiona. Zanimanje koje su pokazali za to Požežani je iznimno, pa ćemo i to ugraditi u naš Ivanjski krijes kao tradiciju – rekla je Silvija Podoljak, direktorica TZ.
IMG 1520Ove godine u organizaciji tjednika Kronika Požeško-slavonska ivanjsko večer je upotpunio i 2. Sajam antikviteta, koji je okupio tridesetak izlagača s čitavog područja Slavonije i Baranje, a ovaj puta i desetak izlagača iz Požeštine. Velikom ponudom antikviteta i starina izuzetno zadovoljni bili su i Požežani koji su razgledavali a poneki i kupili nešto od antikviteta za svoj dom ili kolekciju. – Ohrabreni odličnim rezultatima i pohvalama koje smo dobili na 1. Sajmu antikviteta, organizirali smo i 2. Sajam te Požežanima ponudili zaista zanimljivo poslijepodne i večer i uživanje u starinama. Dodijeljene nagrade Čuvaj galvu za najbolje igrače on line igriceZa rujan najavljujemo i održavanje 3. Sajma za što imamo podršku od grada Požege i TZ – istakao je organizator Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.
Na velikoj pozornici održan je kulturno zabavni program, Gradski muzej Požega je nagradio sve učenike i one koji su sudjelovali u memory igri „Čuvaj glavu“ koja je organizirana kao online igra na internetu povodom obilježavanja 90. godina požeškog muzeja. DSC 0407pkČlanovi GKUD Požega su za sve posjetitelje sajma pekli ukusne slavonske lepinje.