Srijeda, 25 Lipanj 2014 10:07

I ove godine najveći je interes za medicinske sestre a trogodišnje školovanje 'izumire'

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SREDNJU ŠKOLU PAKRAC POHAĐAJU UČENICI IZ ČAK ŠEST ŽUPANIJA - 

PAKRAC – Srednju školu Pakrac ove je školske godine pohađalo 537 učenika. Najesen bi se taj broj trebao povećati za 60. - To je zbog medicinskih sestara opće njege koje sada imaju školovanje godinu dana duže. Redovan plan upisa nije se bitno mijenjao što znači da planiramo, kao i do sada, upisati najviše medicinskih sestara opće prakse i to dva razreda, odnosno 56 učenika. Upisat ćemo i po jedan razred fizioterapeutskih tehničara, građevinskih tehničara, odnosno gimnazijalaca, u sva tri razreda po 28 učenika – kazao je ravnatelj škole Dario Čilić.
Srednja škola Pakrac planira i upis 24 učenika ili jedan razred za trogodišnja zanimanja. Budućim srednjoškolcima će biti ponuđena zanimanja majstor suhe gradnje i rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima. - To je relativno malo a sve zbog toga što je iz godine u godinu interes i učenika i roditelja za zanimanja koja predviđaju trogodišnje školovanje sve manji. Dimnjačari, krojači, zidari, ličioci i drugi nikome više nisu zanimljivi i sve nekako ide k tome da će trogodišnje školovanje 'izumrijeti'. Mislim da to nije dobro jer će nam nestati stručne radne snage za određene poslove. Čini mi se da su tu najveći krivci roditelji koji djecu usmjeravaju prema četverogodišnjem školovanju – dodao je ravnatelj.
Inače, Srednja škola Pakrac je specifična po tome što se u njoj obrazuju učenici iz čak šest županija. Konkretno, čak 70 posto učenika pakračke škole nisu iz Pakraca, Lipika ili obližnjeg Daruvara. Za sve njih tijekom školske godine valja osigurati smještaj no, od jeseni to će za mnoge biti problem. - Mi u učeničkim domovima imamo 156 postelja a obzirom da medicinari ostaju na školovanju, pa tako i u domu, godinu dana duže, neće ostati slobodnih soba kao ranijih godina. Konkretno, od jeseni ćemo imati samo 19 slobodnih kreveta i to 13 za učenice i 6 za učenike. Pakracu bi trebao još jedan dom ali, obzirom na financijske prilike, od toga do daljnjeg neće biti ništa i učenici će se morati snalaziti u privatnom smještaju – kazao je ravnatelj Čilić.