Petak, 27 Lipanj 2014 10:29

Biti u službi bližnjega i općeg dobra

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VOJNA KAPELNIJA SV. IVANA KRSTITELJA PROSLAVILA SVOGA ZAŠTITNIKA  -

 POŽEGA - Vojna kapelanija sv. Ivana Krstitelja u Požegi 24. lipnja proslavila je svoga nebeskog zaštitnika. Osnovana je 1998. godine, a dvije godine kasnije u krugu požeške vojarne izgrađena je i kapelica posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji s don Josipom Stanićem, vikarom za pastoral Vojnog ordinarijata te vojnim kapelanima Željkom Volarićem, Alojzom Kovačekom i Vladislavom Mandurom.

vojna kapelanija1Na početku slavlja sve je pozdravio domaćin, vojni kapelan Željko Volarić. Biskup je u uvodu slavlja podsjetio da se spomenemo i hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za našu domovinu.
U prigodnoj homiliji biskup je predstavio život sv. Ivana Krstitelja od njegova rođenja do smrti naglasivši da to nije suvišno jer iako se u Hrvatskoj čak njih 86 posto izjašnjavaju katolicima to se ne vidi na našoj javnoj sceni. Objasnio je da ime Ivan znači „Gospodin je milostiv“ te kako su svi očekivali da je on Mesija. Međutim, on tu činjenicu nije zloupotrijebio nego se ponizio i navijestio dolazak pravog Mesije - Isusa Krista.
Koliko se Ivan Krstitelj štuje u hrvatskom narodu, napomenuo je biskup, govore imena mnogih župa i crkava koje su njemu posvećene kao imena mnogih gradova i naselja.
Sveti Ivan Krstitelj i danas nam, kako je kazao biskup, šalje poruku da se približimo Isusu Kristu, da on bude središte našega života.

 Na slavlju zaštitnika Vojne kapelanije sv. Ivana Krstitelja nazočan je bio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški dogradonačelnik Darko Puljašić, načelnik PU požeško-slavonske Dario Dasović i drugi.