Srijeda, 06 Svibanj 2015 10:18

Na Praznik rada se slavi a ne protestira

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SLAVONSKO-BARANJSKI SINDIKAT PROSLAVIO PRAZNIK RADA -

 VELIKA – Na Praznik rada, na naš praznik se slavi, a ne protestira – istakao je Dragutin Šmerda, predsjednik Slavonsko-baranjskog sindikata, koji je i ove godine organizirao na 1. svibnja, na Praznik rada proslavu u sindikalnom izletištu tvrtke Plamen iznad Velike, te osudio običaj ostalih Sindikata koji na ovaj dan organiziraju prosvjede. Praznik rada se mora dostojno proslaviti, tako ovaj sindikat ne priprema grah, nego za svoj praznik pripremaju za svoje članove koji se uvijek odazovu u velikom broju čobanac, prasetinu i janjetinu.

– Drago mi je da smo tu tradiciju održali i obilježili naš jedini praznik radnika, a tu tradiciju nećemo zaboraviti ni u budućnosti. Taj dan nije za prosvjede i mi kao manji sindikat uvijek ćemo se boriti da se taj dan dostojno proslavi. Ove godine uspjeli smo izabrati i svoje predstavnike u Vupiku gdje smo imali u konkurenciji i velike sindikate. Sada smo socijalni partneri i sa Agrokorom, a zadovoljni smo posebno što smo tamo dobili jednoglasnu potporu, što je u Vukovaru doista teško. Tamo je i velika stranačka podjela, no mi smo to dokazali svojim dosadašnjim radom i ljudi su tamo dobili povjerenje u nas – istakao je predsjednik Šmerda, a Slavonsko-baranjski sindikat danas ima preko 1.000 članova. On smatra da je danas na sindikalnoj sceni teška situacija, borba između sindikata, a svaki dan se zatvaraju tvrtke, neki i ne dobivaju plaće, što se u njihovim podružnicama ne dešava, jer najveći broj njihovog članstva nalazi se u stabilnim tvrtkama.

Povjerenik Slavonsko-baranjskog sindikata u podružnici Plamen Slavko Kotrla ističe da se vidi da su njihovi članovi zadovoljni. - Radnici su zadovoljni i uspješnim sindikalnim pregovaranjem i potpisivanjem kolektivnog ugovora, a zadovoljan sam i sa stavom uprave Plamena da se ide u daljnje pregovaranje. Svoje zadovoljstvo naši radnici su iskazali i ovdje svojim velikim odazivom na proslavu Praznika rada koji je tradicija koju ćemo i dalje održavati.

Tekst/foto: Vladimir Protić