Četvrtak, 04 Lipanj 2015 12:21

Projekt „Gladnoj djeci za školski obrok“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA ORGANIZIRALA HUMANITARNI PRODAJNI SAJAM -

 POŽEGA – Treću godinu za redom učitelji, učenici i roditelji požeške OŠ Antuna Kanižlića organiziraju Humanitarno prodajni sajam u sklopu projekta „Gladnoj djeci za školski obrok“ a u suradnji s međunarodnim projektom Marijini obroci iz Hrvatske.

- Ove godine smo ponovno uspjeli organizirati prodajni sajam, sve stvari koje se prodaju su darovane, a cijeli iznos koji prikupimo prodajom ide za Marijine obroke Hrvatske. Prošle godine smo bili uspješni te smo dobrotom djece i građana uspjeli prikupiti oko 17.000 kuna, čime smo za 170-ero djece uspjeli osigurati hranu i školovanje tijekom cijele školske godine. Vrijednost ovog projekta ove godine prepoznali su i druge škole naša grada, pa su nam se pridružile ostale tri OŠ, vrtići i požeški izviđački odred Jozo Koutni. Nadamo se s njima i budućoj suradnji i na godinu - rekla je Ana-Marija Biršić Glibo, voditeljica projekta.

Podršku ovom projektu dala je i TZ grada Požega, grad Požega i Požeško-slavonska županija, a kratkoj priredbi na početku provođenja projekta sudjelovali su uz ravnatelje škola i požeški dogradonačelnik Darko Puljašić i zamjenik župana Ferdinand Troha koji su podržali djecu u njihovom projektu. Na desetak štandova tako su bili izloženi od kolača, mafina, sokova, kiflica i drugog što su napravila djeca i njihove mame i bake, ali i odjeća i obuća koju su djeca prerasla i darovala za prodaju. Čak dva štanda bila su popunjena igračkama, kojih su se također odrekla djeca i često svoju najdražu igračku poklonila za gladnu djecu. Odjeću su darovale i tvrtke Sloga i Orljava te se tako pridružile u sakupljanju pomoći, a za neke vrednije predmete bila je organizirana aukcija da se prikupi što više novca. Gužva je bila i na štandu knjiga, filmova ali i omiljenih kompjuterskih igrica

- Nadam se da ćemo uspjeti djeci koja su zaista gladna i umiru od gladiu najsiromašnijim dijelovima svijeta pomoći na taj način. Nama je ovo jednostavan i vrlo djelotvoran način, da darovane stvari prodamo i skupljamo dovoljne količine novca. Volonteri Marijinih obroka Hrvatske za sada brinu za 11.000 djece u školama i školskim kuhinjama u Beninu, Malaviju, Ekvadoru i Liberiji za koje i danas sakupljaju sredstva – dodala je voditeljica Biršić Glibo. Sajam je radio cijelog dana i bio odlično posjećen a dogovorena je i suradnja marijinih obroka s Sajmom antikviteta koji organizira tjednik Kronika požeško-slavonska, te će na sajmu antikviteta biti postavljen i štand Marijinih obroka.

Tekst/foto: Vladimir Protić