Petak, 05 Lipanj 2015 12:29

Najzaslužnijim vatrogascima i suradnicima priznanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GODIŠNJA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije održala je kao posljednja u vatrogasnoj organizaciji svoju Godišnju skupštinu, a predsjednik Željko Petrović podnio je izvješća o radu u protekloj godini. Godinu karakterizira višestruko veći broj vatrogasnih intervencija koji su izazvani brojnim poplavama, na kojima su bila angažirana skoro sva vatrogasna društva, kako u spašavanju za vrijeme poplava, tako i nakon poplava u sanacijama poplavljenih područja.

Kako je u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući suradnji s Vladom austrijske pokrajine Tirol došlo iz donacija preko 30 vatrogasnih i tehničkih vozila, VZŽ je po opremljenosti dostigla treće mjesto u Hrvatskoj. Tu opremljenost sigurno ne bi dosegli bez donacija Tirola i stoga je upućena zahvala i s ove godišnje skupštine, a sa prijedlogom da se Tirolu uputi zahvala i s nivoa VZ Hrvatske složio se i predsjednik VZH Ante Sanader koji je bio nazočan skupštini.

Verificirani su novi članovi predsjedništva VZŽ, koji dolaze i VZ Grada Požega, te Zapovjedništva VZŽ u koje su ušli članovi Zapovjedništva VZ Grada Požega. Mali prijepor je nastao kod usvajanja novog Statuta VZ jer su bila predložena dva dodatna prijedloga koja su se trebala ugraditi u Statut. Tu promjenu nisu podržali svi delegati, no većini koja je glasala za jedan od prijedloga, manjina koja je bila za drugi prijedlog nije postupila demokratski, nego burno napustila sjednicu skupštine, što ponovno vatrogastvo stavlja pod lupu javnosti i medija. Do sada je to bila vrlo jedinstvena organizacija, i ovakvih slučajeva je možda bilo u raspravama, ali nakon izglasavanja nije bilo razmimoilaženja i nepoštovanja odluke većine.

Uslijedilo je uručenje priznanja vatrogascima, vatrogasnim društvima, vatrogasnim centrima općina i gradova, vanjskim suradnicima i medijima koji redovno prate sva događanja u vatrogasnoj organizaciji, a jedno od priznanja dobio je i urednik tjednika Kronika, Vladimir Protić, za poseban doprinos i potporu vatrogastvu i zaštiti od požara. Najveće priznanje „Zlatnu povelju Mirka Kolarića“ VZH za životno djelo dobio je Matija Riger, vatrogasac DVD Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić