Nedjelja, 07 Lipanj 2015 12:09

Obilježili osnivanje 6. korpusa slavonskog

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

VELIKI SKUP ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA HRVATSKE POVODOM 70. OBLJETNICE POBJEDE NAD FAŠIZMOM -

 ĐEDOVICA – U šumama podno Papuka gdje postoji cijeli niz obilježja iz NOB-a, iako mnogo uništenih spomenika podignutih u spomen antifašističkom otporu, Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz slavonskih gradova te SABA organizirali su obilježavanje 70. obljetnice pobjede nad fašizmom i obilježavanje dana formiranja 6. korpusa „slavonskog“ na ovim prostorima.

Naredbom od 17. svibnja 1943. godine Vrhovnog štaba NOV i POJ, formiran je Slavonski korpus NOV Hrvatske, a formiranje i sjedište štaba tada je bilo u Orljavcu. U sastav Korpusa ušlo je nekoliko brigada i divizija koje su tada ratovale na ovom području i cijeloj Slavoniji. Formiranjem Korpusa Slavonija je dobila snažnu vojnu jedinicu, koja je mogla izvršavati veće i složenije operativne zadatke u Slavoniji. Hrvatskoj i šire Osnivanje je dalo veći politički značaj za pridobivanje i mobilizaciju hrvatskog stanovništva u Slavoniji, Moslavini i Zagorju.

Skupu su prethodili komemorativni skupovi s polaganjem vijenaca na spomen obilježja i masovne grobnice stradalog naroda potpapučkih sela na Leštatu i Velincu, a na izletištu Hrvatskih šuma u Đedovici okupilo se 500-njak antifašista iz cijele Slavonije kojima se priključilo i 100-njak antifašista iz Zagreba. Okupljene na Đedovici pozdravili su i svojom nazočnosti pozdravili skup Franjo Habulin, predsjednik SABA, član predsjedništva SABA Ivan Fumić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić, predsjednik UABA Slatina Vladimir Jurić i predsjednica UABA Požega Kata Holjevac.

Povodom obilježavanja obljetnica izdana je knjiga „Šesti korpus“ koja donosi ratna događanja u Požeštini i ovom dijelu Slavonije a u potpunosti prati stvaranje i ratni put ovog slavonskog korpusa. Obljetnicu su uveličali s pjesmama Mješoviti pjevački zbor Prosvjeta iz Pakraca.

Tekst/foto: Vladimir Protić