Ponedjeljak, 08 Lipanj 2015 08:08

Spremnost vatrogasaca prikazana pokaznom vježbom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DVD BRESTOVAC OBILJEŽIO 110 GODINA DRUŠTVA -

 BRESTOVAC – Sada već daleke 1905. godine zaslugom župnika, učitelja trgovaca i veleposjednika te drugih viđenijih ljudi osnovano je u Brestovcu vatrogasno društvo. Grade vatrogasno spremište, nabavljaju prvu vatrogasnu ručnu štrcaljku s konjskom vučom, a dobivaju iduće godine i svoju prvu vatrogasnu zastavu. Tako bilježe prva događanja s vatrogascima kronike toga vremena, a danas 110 godina kasnije, to je moderno općinsko i središnje vatrogasno društvo općine Brestovac, od 90 članova, moderno opremljeno s nekoliko vatrogasnih vozila.

Obljetnice su prigodno mjesto da se prisjeti i spomene ta duga i svijetla prošlost, ali i da se istakne danas vrijednost i važnost vatrogasaca, koji su prije svega to sve doprinijeli svojim dobrovoljnim radom i visokom sviješću da treba pomagati drugima uz geslo „Vatru gasi, brata spasi“. Današnji vatrogasci međutim sve više svojih intervencija bilježe u tehničkim intervencijama i spašavanjima iz elementarnih nepogoda, posebno iz poplava koje nas zahvaćaju posljednjih godina. Upravo tu njihovu spremnost i zahvalu za sve učinjeno izrazili su predsjednik VZŽ Željko Petrović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te istakli svih godina do sada tu prisutnost dobrovoljnosti, koju moramo i dalje poticati, jer kroz sve nedaće uvijek se čvrsto oslanjamo na vatrogasce.

Prigodom 110. godišnjice nagrađeni su najzaslužniji za rad društva, općina Brestovac, načelnik općine Zdravko Mandić i predsjednik općinskog vijeća Tomo Vrhovac, VZŽ, Požeško-slavonska županija, a nagrađeni su i najzaslužniji članovi društva. Srebrne medalje dobili su Karlo Maslač, Marko Vlastnik i Dragan Ugrin, a srebrne plamenice Josip Ugrin, Darko Aleksić, Josip Dokuzović i Marko Markanjević. Spomenice za 40 godina rada dobili su Vinko Pustajić, Tomislav Pipinić, Ivan Mirjan, Jozo Vukelić, Josip Varelija, Marko Mitrović, Zlatan Krmpotić i Milan Brus, a za 30 godina rada u društvu Dragan Tus Sedlar, Zdravko Maslač, Dragan Ugrin i Stipo Vido. Brončanu vatrogasnu medalju dobio je Mihovil Dijaković a brončanu vatrogasnu plamenicu Krešimir Luketić. Za 20 godina rada u društvu spomenice su dobili Alen Ugrin, Miroslav Dijaković, Dean Gomerčić, Marko Markanjević, Krešimir Luketić, Zvonimir Blažević, Marko Malinić, Ivan Lončarević, Tomislav Klanfar i Igor Smoljanović, dok je za 10 godina rada u društvu spomenicu dobio Dario Kosanović.

Nakon svečane sjednice i mimohoda vatrogasnih vozila kroz naselje uslijedila je i pokazna vježba gašenja požara u kotlovnici škole u kojoj je demonstriran rad s vatrogasnim navalnim vozilima.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja/Vladimir Protić