Utorak, 01 Svibanj 2012 18:21

Radioamateri djeluju od 1947. godine

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 65 GODINA RADIOMATERSKOG KLUBA VALLIS AUREA  -

POŽEGA – Iako se prvi početci radiamaterizma na području Požege bilježe još 1925. godine kada je grupa gimnazijalaca potaknuta osnivanjem Radiokluba Zagreb 1924., kojega je osnovao Oton Kučera, profesorom matematike i fizike, poznati astronom koji je radio i u požeškoj Gimnaziji, ipak je prvi radio klub u Požegi osnovan tek 1947. godine. Osnovan je kao ogranak Narodne tehnike u cilju podizanja tehničke kulture prvenstveno mladih. O samim početcima i sklapanju prvih radio uređaja od odbačene tehnike njemačke vojske, te prvim pokušajima rada pričao je vrlo emotivno požeški profesor Vjekoslav Piha. On je sačuvao i klubu darovao i svoju prvu svjedodžbu iz 1949. Godine koju je primio položivši radioamaterski ispit.

P4290222Kako se mijenjala tehnika, tako se mijenjao i klub, mijenjao i imena a današnje Vallis aurea nosi od uspostave Hrvatske države. Kroz povijest je imao i razne uloge od isključivo hobističkog pristupa, do sudjelovanja u brojnih akcijama kao sistem veze i u socijalističkoj državi, a i kasnije, a često je služio upravo kao sistem veza i obavještavanja u elementarnim nepogodama. Svoj veliki doprinos dao je i u Domovinskom ratu istakao je njegov današnji predsjednik Darko Ronko u svom referatu na svečanoj akademiji u dvorani Obrtničkog doma Požega.

Danas klub sudjeluje na brojnim natjecanjima a članovi održavaju kontakte sa radiomaterima iz cijelog svijeta. Zaljubljenici slanja radio poruka na radio valovima ni danas ne gube svoju komponentu pomoći društvu u danom kriznom trenutku, te je Radio klub Vallis aurea prvi u Hrvatskoj, u suradnji s gradom Požegom i DUSZ nabavio i uspostavio sustav veza u kriznim situacijama ALE, kada klasični sistemi veza uglavnom trpe prekide i poteškoće u radu.

Klub je dobio i svoje prostorije u gradu Požegi, ali i prostorije na Lazama Ćosinim gdje su postavljena četiri antenska stupa s nekoliko antenskih sustava.

P4290246Povodom 65 godišnjice istaknutim članovima dodijeljene su priznanja i zahvalnice. Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko tako je uručio priznanja za 50 godina djelovanja Vjekoslavu Pihi, Branku Puliću, Ladislavu Bartaky i Mihajlu Dvornikoviću, te za 30 godina djelovanja u klubu Zdravku Bartošeku, Goranu Fridrihu, Ottu Horvatu, Rafo Lošiću, Ivanu Maruski, Dragi Mikelu, Mirku Puliću, Darku Ronko, Borisu Horvatu i Damiru Tancošu.

Čestitajući na značajnom jubileju gradonačelnik Ronko je istakao da je i radio klub jedan u nizu za hrvatsku vrlo starih i povijesno značajnih društava čiji rad obogaćuje ovaj grad i njegove stanovnike. Puno je grad Požega dobio u kulturi, umjetnosti, znanosti pa je stoga i ponio epitet slavonska Atena, kao jedini grad u Europi. U tom dijelu svoju zaslugu imaju i radioamateri kojima je on odao priznanje te obećao i ubuduće podršku grada Požege u radu kluba.