Četvrtak, 16 Lipanj 2016 14:44

Osnivanje multifunkcionalnog centra za osobe s invaliditetom u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA GRADA POŽEGA I UDRUGE „MI“ -

POŽEGA – Nakon 16 mjeseci rada na projektu, ostaje uspostavljen Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom koji je smješten u zgradi Udruge MI, udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju, koji je i građen za provođenje rehabilitacije. To je i bio cilja kada su u projekt zajednički krenuli, Grad Požega, kao nositelj projekta i Udruga MI, koja je partner na projektu uz Centar za rehabilitaciju Zagreb i Regionalnu IMG 1617razvojnu agenciju Požeško-slavonske županije „Panora“.

- Ciljevi projekta su bili doprinijeti povećanju zapošljivosti i promocija socijalne uključenosti osoba s invaliditetom. Uspostavljanje Multifunkcionalnog centra doprinijet će ostvarenju tog cilja, jer je ciljna skupina za vrijeme trajanja projekta bilo 30 osoba s invaliditetom, koji su dobili psihosocijalnu pomoć, obrazovanje a kroz radnu terapiju su usvojili socijalne i radne vještine neophodne za poboljšanje pristupa tržištu rada. Ciljevi su ostvareni jer je centar uspostavljen a u MFC su tri zaposlene osobe, koje su proteklo vrijeme educirale ciljnu skupinu od 30 osoba s invaliditetom, pružile im fizikalnu i radnu terapiju uz stalnu psihosocijalnu podršku. Sada na kraju projekta zaposleno je 7 polaznika, najuspješnijih korisnika. Iz sredstava projekta koji je iznosio 154 tisuće eura, opremljeni su uredi, nabavljena je medicinsko-rehabilitacijska oprema i strojevi za radnu terapiju, tkalački stan, pjeskarilica za pjeskarenje stakla i staklenih predmeta, lončarsko kolo i peć za keramiku, na kojima oni dalje izrađuju suvenire i predmete uporabne vrijednosti. Tijekom 5 mjeseci financirali su se od prodaje svojih proizvoda – istakla je voditeljica projekta Mirjana Gunčević.

IMG 1629Članica projektnog tima Snježana Marić istakla je uspjeh što su osobe s invaliditetom osposobljene za izradu proizvoda koji se plasiraju na tržište za koje su veliku zainteresiranost pokazale tvrtke i pojedinci. – Pokazatelj uspješnosti provedbe projekta, uz podignutu razinu samopouzdanja korisnika, poboljšane komunikacijske vještine, osposobljenost za izradu određene vrste proizvoda, je i činjenica da su korisnici, osobe s invaliditetom, zaista postali konkurentniji na otvorenom tržištu rada. Tijekom provedbe projekta tri osobe s invaliditetom sa kojima je MFC imao ugovor o djelu posredstvom Zavoda za zapošljavanje sada sklopile ugovor o radu na određeno vrijeme. Projekt je u potpunosti opremio i našu zgradu s medicinskom opremom i strojevima za rad – zaključila je Snježana Marić.

Na uspješno provedenom projektu, a posebno novim djelatnicima koji nastavljaju sa provođenjem projekta u realnom svijetu, u ime grada Požega čestitao je dr. sc. Marko Šostar, pročelnik Odjela za europske integracije i Senka Horvat, direktorica Regionalne razvojne agencije županije Panora.

Tekst/foto: Vladimir Protić