Ponedjeljak, 19 Prosinac 2016 14:55

Obnovljeni kompleks ergele lipicanaca posjetiteljima će približiti bogatu slavonsku tradiciju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT OBNOVE ERGELE LIPIK VRIJEDAN 5 MILIJUNA KUNA -

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisalo je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Obnova i revitalizacija kulturno povijesnih objekata – kompleks ergela, Lipik“ vrijedan 5 milijuna kuna, a ovim ugovorom Poljoprivreda Lipik d.d. dobit će 2.577.426,00 kuna bespovratnih EU sredstava za izradu dokumentacije.

Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i direktor tvrtke Poljoprivreda Lipik Željko Viboh.

Realizacijom ovog projekta dočarat će se ljepote Slavonije stvaranjem jedinstvenog proizvoda na tržištu koji će svim posjetiteljima omogućiti da upoznaju bogatstvo hrvatske tradicije i nematerijalne kulturne baštine kroz ergelu lipicanaca. Redovito će se organizirati obilazak zgrade ergele lipicanaca i konjušnice, koja je sa svojih 180 metara jedna od najdužih u Europi, a otvorit će se i prezentacijski centar kmetskih kuća. 

Jedan od važnijih elemenata ovog projekta bit će izgradnja konjičkog muzeja u kojem će se nalaziti suvenirnica i autohtoni slavonski restoran. Osim što će uživati u jelima napravljenima po staroj slavonskoj recepturi, posjetitelji će bit u mogućnosti sudjelovati u izradi vlastitih suvenira u kovačnici kao i pripremi raznih piva u maloj pivovari.

„Posebno sam ponosna što se EU sredstva ulažu u „živu“ kulturnu baštinu kao što je ergela lipicanaca, koji se na ovom prostoru uzgajaju preko 150 godina. Ovakav projekt sigurno će privući turiste i pomoći gospodarskom rastu cijelog tog kraja, a ujedno i doprinijeti razvoju turističkog potencijala Slavonije koji postoji na svakom koraku, samo ga treba oživjeti“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac. 

Ovaj značajan projekt turistički će valorizirati kulturnu baštinu Lipika, ali i potaknuti rast konkurentnosti postojećih i novih malih i srednjih poslovnih subjekata koji će svojom ponudom pratiti rastuću turističku potražnju.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska