Utorak, 11 Srpanj 2017 22:48

Slike izložilo 33 slikarice i slikara Udruge Puls 90

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OTVORENA IZLOŽBA POLAZNIKA TEČAJA CRTANJA I SLIKANJA „90 DANA BEZ SAPUNICE“ -

POŽEGA – U izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega otvorena je izložba, vjerojatno rekordnog broja slikarica, čak 33 polaznice tečaja crtanja i slikanja „90 dana bez sapunice“ koji vodi akademska slikarica Anita Grbavac Jakobović. U međuvremenu su polaznice otvorile i svoju Udrugu, pod nazivom „Puls 90“ te izložile slike kao članice udruge, a ujedno i najavile još jednu izložbu u kolovozu.

- Tečaj crtanja i slikanja počeo je u studenom 2014. godine kao učenje i relaksirajuće crtanje. Na moje veliko iznenađenje prijavio se veliki broj polaznika različite dobi, od 13 do 63 godine, svi sa istom željom i voljom da nešto nauče o crtanju i slikanju, ali i da se uz učenje i druženje i opuste. Tako je nastao interesantan naziv ovog tečaja „90 dana bez sapunice“. Tečaj traje tri mjeseca, tj. 90 dana, a za to vrijeme umjesto da sjede pred TV ekranom i gledaju sapunice, polaznice počinju tečaj crtanja u slikanja na koji su dolazili sa sve većim ushićenjem i voljom. Od olovke i ugljena, pa do ulaska u svijet boja, radosno su dolazili i uspješno svladali dobivene izazove. Krajnji rezultat nas je sve iznenadio pa se u međuvremenu ova homogena skupina formira u Udrugu slikara Puls 90. Svoje radove izlagale su slikarice prošle, ali i ove godine, od 11. do 17. srpnja, ali i od 4. do 11 kolovoza kada izlažu novi polaznici koji su se u međuvremenu priključili – kaže na otvorenju izložbe voditeljica tečaja Anita Grbavac Jakobović te dodaje, da je Požega trebala ovakav jedan projekt kako bi okupila ljude željne kulture i novog znanja. – Oslobođeni od stresa, ostavljajući sve brige ispred vrata ateliera, uz slikanje i druženje, u vrlo kratkom vremenu napravili su mnoštvo odličnih radova.

Rijetko je koja izložba u muzeju imala i tako veliki broj posjetitelja, nekoliko stotina, pa ih je više bilo vani, ispred dvorane, nego što je stalu u samu dvoranu, no kako je ovaj ljetni dan bio i izuzetno vruć i sparan, bilo je to sasvim i za očekivati. Posjetitelje je pozdravila i novo izabrana predsjednica Udruge Puls 90, Marija Gomerčić, ističući da je u sve radove uloženo puno truda, vremena, ali i zajedničkih trenutaka. Kako su uglavnom na izložbi gotovo sve slikarice, o ženama slikaricama govorila je muzejska savjetnica Lidija Španiček.

Svoje radove nastale na tečaju crtanja i slikanja izložile su: Irena Palameta, Marina Kovačić, Roberta Pavlović, Ankica Brekalo, Eduard Pastorčić, Anđelka Bošnjak, Viktorija Pilon, Mirjana Gvozden, Renata Nedela, Marijana Tomić Rajić, Tatjana Marković, Renata Vidović, Vesna Bauković, Žana Adžić, Danica Tokić, Marijana Gluck, Anđa Gašparović, Melita Tancoš Šostar, Anita Stojčević, Ankica Marjanović, Marija Rajić, Marina Kovačić, Ljubica Rupčić, Želimir Žuljević, Josip Marić, Zlata Blažević, Dragica Obradović, Marija Gomerčić, Ilija Galić, Anđela Gregačević, Sanja Labus, Branka Ivanković i Anita Stanikvuk.

Izložbu je uljepšala solistica Mila Bauković s odličnim izvedbama uz pratnju Slavena Batoreka.

Tekst/foto: Vladimir Protić