Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 17 Listopad 2012 17:00

Sve uzgaja na prirodan način

Ocijeni sadržaj
(36 glasova)

ZLATKO MAHAČEK IZ BJELIŠEVCA IMA VIŠE OD TISUĆU KOMADA PERNATIH ŽIVOTINJA

BJELIŠEVAC - Od kada zna za sebe 43-godišnji Zlatko Mahaček iz Bjeliševca kraj Požege zaljubljen je u pernate životinje. Po zanimanju inženjer stočarstva Zlatko se danas sam brine za više od tisuću komada gusaka, pataka, pura, kokoši, paunova i golubova. Osim ovih pernatih životinja ima i kuniće, koze, svinje, mačke i pse koji su među ostalim zaduženi i za čuvanje pataka, gusaka i pura.

-Imam oko 300 komada gusaka, isto toliko pura te 400 komada pataka. Međutim, da nema ljubavi prema ovim životinja ništa ne bih imao. Sve to držim iz hobija, da ispunim vrijeme, ali i da nešto zaradim. Znao sam imati i po 600 komada gusaka, ali otkako je nastupila kriza prodaja ide malo teže. Uzgoj nije zahtjevan jer imam već dosta prakse. Kod mene se sve leže na prirodan način, ništa u inkubatorima i svi žive slobodno i na otvorenom prostoru bez kaveza. Najviše posla ima u proljeće kada se legu i kada treba razdvajati porodice – ističe Zlatko.

MAHACEK ZLATKO BJELISEVANajekonomičniji je uzgoj gusaka jer su one vrlo otporne i nisu zahtjevne. Najviše pažnje zahtijevaju mali guščići jer tada treba paziti da imaju dovoljno topline i hrane. Posebno je bilo teško ove godine zbog niskih temperatura i duge zime zbog čega je oplodnja bila lošija. Ove godine imao je stotinjak legla. Hrani ih gotovom smjesom te travom i žitaricama koje sam proizvodi. Najbolje su za konzumaciju od listopada do prosinca, a ovisno o pasmini, ima domaću, kinesku, divlju i s kovrčavim perjem, teže od 5 do 10 kilograma. Osim guščjeg mesa Zlatko prodaje i njihovu mast koja je dosta tražena kao lijek za različite zdravstvene tegobe.

-Trenutno se na tržištu najviše traže domaće pure. Njihov je uzgoj nešto zahtjevniji jer su one osjetljivije na bolesti i vremenske uvjete, a što se tiče hrane ona mora biti kvalitetnija. Kombiniramo ispašu i smjese, a puriće hranim i s kokošjim i pačjim kuhanim jajima te sjeckanom djetelinom. Svaki dan sam im sa škarama brao djetelinu. One su pravi sladokusci. Uživaju i u lubenicama, a inače vole i drugo voće – objašnjava Zlatko.

Najmanja je potražnja, dodaje, za patkama koje najbrže narastu. Prošle godine u ovo vrijeme nije imao više ni jednu patku za prodaju, a ove godine još nije prodao ni jednu. Osim domaće patke drži i japanske koje su najmanje masne te divlje koje najviše traže Kinezi. Od divljih pataka ima obične, elizabete ili njemačke izložbene, karolinke, mandarinke i čubaste patkice.

Kokoši drži samo za sebe, a najviše ima ukrasnih. Posla je uvijek dosta, a posebno u proljeće kada su životinje mlade i kada se stalno nešto leže.

-Dnevno samo za hranjenje životinja potrošim oko šest sati. Najmanje je posla preko zime kada imam i najmanje životinja – kaže Zlatko koji ima i stotinjak golubova, uglavnom slavonskih gaćana, lepezana i kingova. Oni pokupe po dvorištu sve mrvice hrane, a divlji su i mamac za jastrebove koji mu onda ne hvataju kokoši. Osam mačaka koje uživaju u pijenju kozjeg mlijeka služe za hvatanje miševa. Svi koji žele pogledati ovo pernato carstvo ili nešto kupiti mogu doći do Zlatka ili mu se javiti na broj mobitela 098 1883101.   (a.t.)

Galerija slika