Petak, 19 Listopad 2012 11:12

Uz sjeme hibrida bitno je jesensko oranje i prihrana

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IMA I DOBRIH PRINOSA SA KUKURUZNIH POLJA U OKOLINI POŽEGE -

ZAVRŠJE - Iako je godina bila sušna prinosi hibrida poznatog američkog sjemenara Pioneera na mojim njivama su dobri i kreću se od 9 do 9,5 tona po hektaru, a u normalnim klimatskim uvjetima i do 12 tona – kaže nam Josip Pepa Kordaso ratar iz Završja pokraj Požege dodajući da je takav prinos postigao zahvaljujući jesenskom oranju i prihrani zemljišta lanjske godine.

Prilikom kombajniranja na kraju ovogodišnje berbe ratari su razgledali i pokuse novih sorata hibrida koji će uskoro biti prihvaćeni za primjenu u proizvodnji kukuruza naših poljodjelaca.

- Na slabiji urod su ponajviše utjecale ekstremno visoke temperature koje su uzrokovale otežano stvaranje klipova jer je došlo su sušenja dijela biljaka – kaže Krešimir Tomanović, predstavnik ovog sjemenara u Požeškoj kotlini dodajući da su neki hibridi i ovako nepovoljne uvjete dobro podnijeli što je ponajviše ovisilo o rokovima sjetve, pripremi zemljišta i prihrani kukuruza.

Stručnjaci najavljuju nove generacije hibrida kukuruza, koji su u fazi ispitivanja, kako bi ratari i nadalje bili uspješni u prinosima ove žitarice, te ostvarivali dobre poslovne rezultate. (T)