Četvrtak, 01 Studeni 2012 11:25

Krave su rasprodali ili ih drže u 'hladnom pogonu'

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

STOČARI U LIPIČKOM KRAJU NA DRASTIČAN NAČIN IZRAŽAVAJU NEZADOVOLJSTVO STANJEM U MLJEKARSTVU -

LIPIK - Proizvođači mlijeka na lipičkom području nisu se prošlog tjedna pridružili kolegama koji su se odlučili na bojkot prerađivača i prolijevanje mlijeka ali su svoje nezadovoljstvo stanjem u mljekarstvu već prije počeli izražavati na drastičniji način – rasprodajom ili klanjem krava sa svojih farmi. - Unazad nekoliko mjeseci svoje su krave prodali veliki stočari poput Sinjakovića i Sambola iz Kukunjevca a većinu su rasprodali i Babojelići iz Antunovca i još neki. Točan broj proizvođača koji sada imaju 20 i više krava ne znam ali na žalost, oni se u ovom kraju koji je nekada bio poznat po velikom broju mljekara, mogu na prste nabrojati. Nema ih više od petnaest – rekla je Vera Jandrić iz Poljoprivredno-savjetodavne službe.   

   Obitelj Babojelić još proljetos je u svojim štalama imala 60 muznih krava a sada ih je tek 20. - I njih ćemo prodati kada potroše hranu koju imamo pripremljenu. Cijena mlijeka je prepolovljena a svi troškovi su rasli 300 posto i ne želimo stvarati gubitke. Ostavili smo junice i bikove i time smo se mislili baviti ali sad vidimo da ni tu više nema zarade – kazao je Marijan Babojelić.

Ivica Šimuradik iz Marinog Sela farmu od bolesnog oca je preuzeo sa samo 18 godina a sada kao 27-godišnjak, nakon mnogo uloženog truda i novca, planira od svega odustati. - Preko HABOR-a sam 2008.godine podigao 2,5 milijuna kuna kredita za izgradnju suvremene staje i uređenje farme koji sada treba vraćati a novca niotkud. Trenutno imam 48 muznih krava koje su u 'hladnom pogonu' što znači da ih hranim tek toliko da prežive a mlijeka koliko bude. Bez obzira na to stvaraju mi gubitak. Pričekat ću još da vidim hoće li biti kakvih dogovora s Vladom a u suprotnom ću sve prodati. Zbog dugova ću završiti u zatvoru no, tad ću barem svaki dan na državni trošak imati tri obroka – razočarano kaže Ivica.

Jedini koji se 'tvrdoglave' jest obitelj Culak iz Antunovca u čijim su štalama sve krave na broju. - Previše smo truda u ovo uložili i ne želimo odustati iako svaki dan donosi novi gubitak. Dok ide, ide – rekla je Martina Culak.  (vm)