Četvrtak, 08 Studeni 2012 12:02

Jesenski sajam rukotvorina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PLETERNIČKI ČORACI I GRAD PLETERNICA ORGANIZIRALI -

PLETERNICA – Članovi pleterničke Udruge Čoraci uz grad Pleternicu organizirali su na prostoru ispred Gradske kuće po prvi puta Jesenski sajam želeći prikazati građanima i gostima Pleternice bogatu ponudu rukotvorina i poljoprivrednih prerađevina i pića. Kako nema puno takvih manifestacija u Pleternici a ohrabreni više nego uspjelom Kestenijadom članovi udruge željeli su pokrenuti jednu manifestaciju u Pleternici koja će u budućnosti slaviti plodove jeseni i iznijeti na vidjelo brojne rukotvorine i proizvode koji se ne mogu naći u trgovinama.

Svoje prekrasne radove u zlatovezu izložila je Kata Petrović iz Pleternice. – Radim ručno i mašinsko štrikanje, vezenje, a sa zlatovezom radim slike i ukrašavam vaze, boce, čaše i drugo. Od malih nogu sam puno radila na ručnom radu, a kasnije sam sama naučila i zlatovez. Sada radim zajedno sa kćerkom i sve radove prodajem, no nema baš puno kupaca. Teška su vremena ali ja i dalje radim.

 

Marija Rašić iz Pleternice izložila je ručne radove – Šlingam, heklam, štrikam i to radim gotovo 40 godina. Izrađujem stolnjake, garniture, zavjese, jastučiće. Za jedan stolnjak mi treba tjedan dana, ali svaki dan odsjediti do osam sati. Danas je teško naći originalni materijal, jer nema šifona više kakvog je nekada bilo, nego samo kineskog, grčkog, nema više Duge Rese. Ja kupim damast i to bude najljepše. Za sve proizvode ima interesa ali nema velike prodaje jer nema novaca. Sada sam dva stolnjaka poslala u Rijeku koje sam radila po narudžbi. Radila sam i za Sirakuzu, za Varaždinsku katedralu, svetište na Trsatu, crkvu sv. Marka u Zagrebu. Nekada je bilo puno narudžbi, bilo je i novaca a danas ljudi više nemaju novaca ni za režije.