Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 20:26

Završile produžene berbe duhana

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
KOOPERANTI HRVATSKIH DUHANA U PODRAVINI I SLAVONIJI -

ZAVRŠENE OVOGODIŠNJE BERBE DUHANA, KOJE JE PRODUŽILA NAKNADNA VEGETACIJA, ŠTO JE POBOLJŠALO PRINOSE DUHANA

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji ovih su dana završene berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 4.578 hektara. Samo oni najstariji proizvođači pamte da je bilo berbi duhana u njihovoj višedesetljetnoj praksi koje su završavale krajem listopada ili pak početkom studenoga kao što to dogodilo ove godine, jer je uobičajen završetak berbi duhan sredinom studenoga s pojavom prvih marazeva. Međutm, duhan je višegodišnja biljka i stoga njegova naknadna vegetacija ne predstavlja nepoznanicu za proizvođače. Nakon ovogodišnje višemjesečne suše i visokih temperatura došle su kiše i lijepo jesensko vrijeme koje je dovelo do retrovegetacije duhana, što je produžilo berbe i utjecalo na povećanje prinosa, koje je suša bila ozbiljno dovela u pitanje.

Ovo je, prema ocjeni agronomskih stručnjaka za duhan, bila jedna posebna godina u proizvodnji duhana, jer ako se analiziraju količine padalina onda se dolazi do zaključka da je ovo bila jedna od sušnijih, ali ne i ekstremno sušnih godina.

Naknadna vegetacija poboljšala prinose

 - Detaljnija analiza će pokazati da je srpanj i kolovoz bio ekstremno suh i s ekstremno visokim temperaturama, što je djelovalo depresivno na razvoj duhana, ali duhan je višegodišnja biljka koja može živjeti jednim latentnim životom. Mi ga tehnološkom mjerom zalamanjem cvata prevodimo u determirani rast radi porasta lisne mase i kad su jesenas došle kiše one su potakle vegetativni rast duhana. To je svim proizvođačima poboljšalo prinose, a kod obilnije gnojidbe povećala se nezrela lisna masa. Međutim, zahvaljujući ovako dugoj i lijepoj jeseni proizvođači su ipak uspjeli sve lišće duhana pobrati - objašnjava predsjednik Uprave Hrvatskih duhana dipl. ing. Mirko Boić, dodajući kako je pobano oko 12.500 sušnica što je za 6 posto manje usporedbi s lanjskom berbom te kako će ukupni urod biti manji od planiranog oko 16 posto, a konačni podaci bit će poznati kada završi ovogodišnji otkup virginijskog duhana do kraja ovog mjeseca, a duhana tipa burley do sredine sljedećeg mjeseca. Očekuje se da će biti otkupljeno oko 8.000 tona duhana tipa svijetla virginia oko 1.000 tona duhana tipa burley, što je na razini lanjske proizvodnje duhana, ali je manje od plana za oko 1.500 tona. Uz to, manji je i ovogodišnji prosječni urod od oko 2 tone po hektaru.

- Nastojimo što prije otkupiti duhan iz preostalih ovogodišnjih berbi kako bismo ispunili svoje ugovorne obveze prema našim proizvođačima prije Božića. Istodobno, potkraj ovog mjeseca krećemo i s obradom duhana kako bi nakon toga naš proizvod prezentirali svjetskim kupcima duhana, dodaje predsjednik Uprave Hrvatskih duhana ponovo upozoravajući na crno tržište duhana koje je ove godine poprimilo

zabrinjavajuće razmjere te kako je i to bio jedan od razloga da se ubrza ovogodišnji otkup duhana kako ne bio plijenom crnog tržišta i nesavjesnih proizvođača duhana s kojima, ako se to dogodi, neće biti ugovaranja proizvodnje duhana u sljedećoj godini.

Tekst i snimci: M. B.