Utorak, 30 Srpanj 2019 10:42

Prezentacija na temu „Važnost poljoprivrede – stanje projekata i novi natječaji“

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U Velikoj vijećnici Požeško – slavonske županije održana je konferencija na temu poljoprivrede, na kojoj su prezentirani rezultati u tome području te novi natječaji za poljoprivrednike na temelju kojih mogu ostvariti bespovratna sredstva.

Župan Alojz Tomašević istakao je važnost poljoprivrednih proizvođača te istaknuo kako se u Slavoniji isplati raditi te da svatko to želi raditi može pronaći za sebe model isplativosti u poljoprivredi. Posebno se osvrnuo za mlade poljoprivrednike te im zaželio puno rada i uspjeha.

Stjepan Jakopović iz Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije, rekao je kako su za ovu radionicu pripremili tri najprihvatljivija natječaja koja obuhvaćaju mjeru 6.2., odnosno pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti gdje se može ostvariti potpora u iznosu od 50.000,00 eura, mjeru 6.4., u kojoj se mogu ostvariti bespovratna sredstva do maksimalno 200.000,00 eura intenziteta 70% za unaprjeđenje već pokrenute nepoljoprivredne djelatnosti te mjera 4 koja se odnosi na ulaganje u fizičku imovinu za sektor tovnog govedarstva koja predviđa izgradnju novih objekata, odnosno štala i nabavu poljoprivredne mehanizacije.

Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije, spomenula je ostale projekte koji us povezani s poljoprivredom, a u suradnji s Poljoprivrednom školom u Požegi koja je, uz još dvije škole u Hrvatskoj, dobila status Centra kompetentnosti u poljoprivredi. Poljoprivredna škola se kandidirala na projekt kojemu je u planu uspostava infrastrukture, odnosno rekonstrukcija i nadogradnja škole, s naglaskom na praktičnu nastavu.

Nakon konferencije održana je i provedbena radionica za sve poljoprivrednike koji su ostvarili bespovratna sredstva u iznosu od 15.000,00 eura, a sve u cilju olakšavanja realizacije projekta. Takvih poljoprivrednika, odnosno OPG - ova je 25, no obrade prijava još su u tijeku. Dosad su potpisani ugovori za ukupno 1 663 projekta, a natječajem je sveukupno predviđeno 3 082 projekta. Projekte je radio Regionalni koordinator razvoja Požeško  slavonske županije.

ff9a561ab68b1f1386f01d7c7cb30cfe 2 XL