Petak, 07 Prosinac 2012 12:19

Poticanje investicija i potpore institucije za investicije poduzetnika

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

STRUČNI SKUP - PANORA REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA -

POŽEGA – U organizaciji Regionalne razvojne agencije Panora u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održan je stručni skup „Poticanje investicija i potporne institucije za investicije poduzetnika. Zainteresiranim poduzetnicima kreditni program za investiciona ulaganja prezentirao je HBOR, zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja izložio je HAMAG, predstavljen je rad Centra za investicije HGK i One stop servis centar Požeško-slavonske županije.

Boris Čagalj iz osječkog ureda HBOR-a istakao je da se trenutno provodi oko trideset programa za investicije, ali i programa za obrtna sredstva. – Trenutno imamo programe u kojima s poslovnim bankama dijelimo rizike i tako osiguravamo poduzetnicima da lakše dođu do sredstava HBOR-a. Realizacija kredita HBOR-a u Slavoniji i PC017146Baranji je porasla od 30 do 50%, a to je rezultat manje kamate i dodatnih programa koje imamo i za početnike, za žene poduzetnike i za ostale poduzetnike. Zbog povoljne kamatne stope posebno atraktivni su krediti za žene poduzetnice. Kamate su od 1 do 4%. Poduzetnici iz Požeško-slavonske županije ove godine su povukli oko 160 milijuna kuna kredita od HBOR-a što je povećanje od 50% u odnosu na prošlu godinu.

Silva Stipić Kobali predstavila je Centar za investicije HGK koji se brine za investicije u gospodarstvo. HGK izrađuje katalog investicija u kojemu će stranim investitorima ponuditi stotinjak projekata za investiranje. Krize su momenti koje trebaju potaknuti neke nove ideje neke nove proizvode, a novi zakon o investicijama daje velike poticaje ulagačima. Sada imamo i mikropoduzetnike i male poduzetnike predviđene za poticanje i otvaranje novih radnih mjesta ali i poticaje za očuvanje radnih mjesta.