Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 09:02

100 milijuna kuna za projekte korištenja obnovljivih izvora energije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji uz nova pojednostavljenja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je novi natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.3. „Korištenje obnovljivih izvora energije“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Cilj je povećanje neovisnosti poljoprivrednih gospodarstava o energentima i povećanje konkurentnosti smanjenjem troškova proizvodnje.

Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije jedan je od strateških prioriteta Republike Hrvatske u pogledu proizvodnje energenata, energetske sigurnosti i zaštite okoliša. Sufinanciranjem izgradnje i opremanja objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za vlastitu upotrebu doprinosi se povećanju učinkovitog korištenja energije te pomaže opskrbi i uporabi energije iz nusproizvoda.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 100 milijuna kuna, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika. Intenzitet potpore po projektu iznosi do 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, a može se uvećati za dodatnih 20% ukoliko ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ulaganje se odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili ako je ulaganje povezano s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima te ekološkom poljoprivredom. Najveći intenzitet kombinirane potpore je do 90% od ukupno prihvatljivih troškova projekta. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi do 5.000 EUR, a najviša 1.000.000 EUR, a za korisnike početnike do 100.000 EUR. Zahtjevi za potporu za navedeni natječaj mogu se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 2. siječnja 2020. godine od 12:00 sati do 31. ožujka 2020. godine do 12:00 sati.

Novi natječaj donosi pojednostavljenja za poljoprivredna gospodarstva. Prije svega to je jedinstveni pravilnik za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja te objava nacrta natječaja na e-savjetovanju prije raspisivanja natječaja, kako bi se potencijalni korisnici upoznali s uvjetima natječaja prije same objave. U ovom natječaju za korištenje obnovljivih izvora energije ukinuto je ograničenje broja projekata povezanih poduzeća i smanjeno je administrativno opterećenje korisnika čime su stvoreni dodatni preduvjeti za bržu obradu zahtjeva za potporu.

Također, za jednostavniju i kvalitetniju izradu projekta, korisnici imaju mogućnost razvoja projekta u suradnji s ESCO tvrtkom, odnosno kroz tip operacije 4.1.3. prihvatljivi su ESCO projekti (skr. od  „ Energy Service Company“- model usluga na tržištu energije). ESCO model predstavlja inteligentna energetska rješenja i u svijetu je prepoznatljiv kao naziv za poduzeće koje planira, izvodi i financira projekte iz područja energetske učinkovitosti. Cilj svakog projekta je smanjenje troška za energiju i održavanje ugradnjom nove učinkovitije opreme i optimiziranjem energetskih sustava, čime se osigurava otplata investicije kroz ostvarene uštede u razdoblju od nekoliko godina koje mogu iznositi i više od 50%, ovisno o vrsti korisnika i projektu. Tijekom otplate investicije za energetsku učinkovitost korisnik plaća jednaki iznos za troškove energije kao prije provedbe projekta koji se dijeli na stvarni (smanjeni) trošak za energiju te trošak za otplatu investicije.