Subota, 15 Prosinac 2012 14:46

'Gradska cura' iz Dalmacije bavi se ekološkom proizvodnjom pekmeza, salata i sirupa

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NEZAPOSLENA SONJA SEKULIĆ IZ KUSONJA SE UKLJUČILA U PROJEKT SAMOZAPOŠLJAVANJA  -

KUSONJE - Nezaposlena 58-godišnja Sonja Sekulić iz Kusonja, nadomak Pakraca, odlučila je prihvatiti potporu za samozapošljavanje koju odnedavno dodjeljuje Zavod za zapošljavanje i osnovati vlastiti obrt. Ne bi to bilo neobično da nije riječ o obrtu iz oblasti poljoprivrede o kojoj Sonja, po struci ekonomska tehničarka, veći dio života nije znala ništa. – Otac mi je Dalmatinac, majka Slovenka, dijete sam sa zagrebačkog asfalta a potom sam dugo godina živjela u kamenitom starom dijelu Šibenika. Prije nego smo ovdje doselili nisam razlikovala bukvu od hrasta, znala sam samo kako izgledaju platane jer sam ih vidjela na Zrinjevcu. Zasaditi sjeme i gledati biljku kako niče za mene je još donedavno bio izazov. U početku često nisam znala razlikovati korov od iznikle biljke – pomalo šaljivo ispričala je Sonja.SEKULIC

   Kuću u Kusonjama, stjecajem okolnosti, sa suprugom Brankom, također 'gradskim dečkom' kupila je 2006. godine ali u njoj stalno žive posljednje dvije godine. Djeca su ostala živjeti u Šibeniku. Budući se Branko još uvijek 'bori' za braniteljsku mirovinu, proteklih godina njih dvoje su, kaže Sonja, ubrzano učili kako živjeti od poljoprivrede. Oboje su prošli i tematske tečajeve koji su se organizirali u Pakracu: ona za cvjećarstvo a on za računarstvo. – Na okućnici sadim povrće, začinsko bilje i naravno, cvijeće. Volim ga ali u Šibeniku nismo imali prostora pa sam uzgajala samo kućne kaktuse. Uz okućnicu smo kupili jutro zemlje na kojoj smo posadili četrdesetak stabala starih sorti različitog voća koje su otpornije na bolesti i koje uopće ne prskamo. Sada od vlastitih proizvoda pripremamo salate za zimnicu, ajvar, sok od paradajza, pekmeze, đemove i sirupe od mente, bazge i koprive. Imam čak i mast od nevena  – kazala je Sonja.

   SEKULIC SONJA KUSONJE Svoje proizvode Sonja i Branko su do sada prodavali na raznim tržnicama a sada će sa 18.000 kuna koje je Sonja dobila preko Zavoda za zapošljavanje, osnovati vlastiti obrt, kupiti pribor koji im nedostaje i posao dalje širiti. Puno im, kažu, u svemu pomaže Poduzetnički centar koji im priprema potrebnu dokumentaciju. Planiraju također priključiti se klasteru Kuna što bi im pomoglo u plasmanu proizvoda na tržište. – Neovisno o godinama čovjek treba neprestano učiti i raditi. Ovdje u blizini ispod kuće je i rijeka, ima puno zelenila a cijelo imanje je uz glavnu cestu. Uz ovo što sada proizvodimo, sve su to potencijali za razvoj agroturizma i želja nam je s vremenom 'ubaciti' se i u te vode – dodao je Branko.         (vm)