Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 11:44

Nakon rekordne cijene za duhan, Hrvatski duhani krenuli s ranijim ugovaranjem proizvodnje za ovu godinu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Ranije ugovaranje donosi dodatnu sigurnost i izvjesnost proizvodnje, a samim time i kvalitetnije poslovno planiranje za kooperante. Hrvatski duhani nastavljaju sa poticanjem proizvodnje i sigurnim otkupom 

VIROVITICA – Hrvatski duhani, vodeći otkupljivač duhana koji posluje unutar grupacije British American Tobacco, započeo je s ugovaranjem proizvodnje duhana na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Ugovaranje nove proizvodne sezone krenulo je ranije nego proteklih godina čime su Hrvatski duhani svojim kooperantima za sezonu 2020. omogućili dodatnu sigurnost i izvjesnost proizvodnje, a samim time i kvalitetnije poslovno planiranje.

„Nakon rekordne cijene od gotovo 14 kuna za kilogram duhana tipa svijetla Virginia koju smo isplatili prošle godine, nastavljamo s poboljšanjima za naše kooperante čime dodatno osiguravamo održivost proizvodnje. I ove ćemo godine omogućiti punu financijsku i tehničku potporu kooperantima, a sve s ciljem dodatnog povećanja efikasnosti i profitabilnosti proizvodnje”, izjavio je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana.

Postignuta cijena duhana prošle sezone od gotovo 14 kuna po kilogramu bila je za čak 4 posto od otkupne cijene u 2018. godini i najviša je ikad isplaćena za duhan u Hrvatskoj. Ovim rastom cijene Hrvatski duhani su kooperantima isplatili čak 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije. Nastavak je to trenda rasta cijene duhana koja je u posljednjih pet godina porasla preko 20 posto, čime duhan iz godine u godinu potvrđuje poziciju jedne od rijetkih poljoprirednih kultura koja kontinuirano bilježi rast cijena.

Kratkoročno financiranje proizvodnje kooperanata od strane Hrvatskih duhana prošle je sezone dosegnulo 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja dosegnuli su 12 milijuna kuna. Dodatno, uz pomoć Hrvatskih duhana ove je godine ostvareno 2 milijuna kuna ušteda na premiji osiguranja usjeva u odnosu na prethodnu godinu. Programe financiranja proizvodnje i investicija prati i redovna pomoć pri odabiru optimalnih agrotehničkih mjera i kontinuirana pomoć agronoma.

Također, kroz program financiranja nabave mehaničkih berača kooperanti su nabavili 29 berača u vrijednosti preko 8 milijuna kuna, a program se nastavlja i ove godine.