Ponedjeljak, 02 Ožujak 2020 09:21

Regionalne specifičnosti hrvatskih potrošača u pet glavnih regija su bitno različite

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Hrvatsko je tržište relativno malo kada se uspoređujemo sa zemljama Europe, ali je jedno od najbogatijih kada su u pitanju regionalne specifičnosti i različitosti. Gledajući pet glavnih regija, prema klasifikaciji agencije za istraživanje tržišta Nielsen, može se slobodno reći da su različitosti bitne i da kupci traže drugačiji pristup u pojedinoj regiji kako bi dobili točno ono što im treba i na način koji im je najprihvatljiviji.

Krenuvši od regije Istok potrošači su najviše u potrazi za promocijama i najnižim cijenama, a to potvrđuje činjenica da oni posjete u prosjeku 3,2 različita trgovačka lanca unutar mjesec dana, što je iznad prosjeka Hrvatske i više od svih ostalih regija.

Središnja Hrvatska (regija Central) najsličnija je prosjeku Hrvatske. Kada idu u kupnju, kupci ovdje najčešće planiraju i sastavljaju popis za kupovinu, što smanjuje mogućnost impulsne kupovine i povećava važnost svijesti o brendovima ("brand awareness"). Također, većinom kupuju osnovne stvari i pokušavaju uštedjeti smanjujući kupovinu luksuznih proizvoda. "Convenience" nije nešto za što su spremni više platiti, što je značajno drugačije od regije Zagreb, gdje je "Convenience" ključ uspjeha. Nielsen profil potrošačaU regiji Zagreb kupcima je najbitnija brzina kupnje i spremni su platiti više ako im to štedi njihovo vrijeme. Većinom se kupuje u hipermarketima i supermarketima jer mogu pronaći sve na jednom mjestu. Manje kupnje u najviše slučajeva obavljaju 2-3 puta tjedno.

Fokus se u regiji Zapad značajnije stavlja na iskustvo kupovine gdje kupci preferiraju češće odlaske u trgovinu. Kupci su više fokusirani na premium proizvode i isto su tako spremni platiti više za njih, a ponuda svježe ribe može bitno utjecati na odabir trgovine.

Ponuda ne samo svježe ribe već svježe hrane općenito je najbitnija kupcima u regiji Jug, koji uz svježe proizvode češće kupuju brendove trgovačkih robnih marki. Uspoređujući ih s ostatkom Hrvatske imaju nešto veću košaricu od ostalih regija i posjećuju najmanje različitih trgovačkih lanaca.

Podaci su objavljeni u tradicionalnom istraživanju agencije Nielsen Adriatic - Understanding and adopting to shoppers’ expectations.