Srijeda, 01 Travanj 2020 10:46

SDP predlaže odgodu plaćanja kredita na 12 mjeseci

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

     Nakon što je prošlog tjedna predstavljen SDP-ov Paket od 10 zakona za spas gospodarstva, detaljnije je predstavljen Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika iz tog paketa. Prijedlogom zakona je predviđena hitna mjera odgode plaćanja od 12 mjeseci obveza iz ugovora o kreditu. Cilj zakona je spriječiti ozbiljnu gospodarsku štetu i održati financijsku stabilnost u Republici Hrvatskoj u pogledu posljedica proglašenja epidemije koronavirusa.
S obzirom da Vlada nije pravovremeno pristupila aktivnostima u rješavanju ovog pitanja, SDP je pristupio izradi ovog Zakona kojim predlaže rješenje, a ne da građani ovise o dobroj volji i milosti banaka i Vlade, a to rješenje je moratorij na godinu dana.
 - Smatramo da odgoda od tri mjeseca neće biti dovoljno dug period jer će građani osjetiti određeni pritisak te neće znati što će biti nakon 3 mjeseca i kako će otplaćivati svoje obaveze. Radi se o psihičkom momentu, da se kaže da građani imaju godinu dana moratorija na njihove kreditne obveze. Ne radi se o otpisu, nego o odgodi. Financijskom sektoru se neće ništa dogoditi, imat će naplatu koja je realna i sve ono što ide u korist hrvatskim građanima ide i u korist banaka. Epidemiološki će kriza možda trajati tri mjeseca, ali gospodarski će to biti duže - istaknuo je SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, Boris Lalovac. Dodao je i da se u proteklim godinama po statistikama HNB-a pokazalo da su građani najbolji platiše kredita jer postoji samo 5% neplatiša. Građani plaćaju svoje obveze i mora im se omogućiti ovakva fleksibilnost. Također, uputio je apel Hrvatskoj narodnoj banci da svaka dva tjedna izvještava hrvatsku javnost koliko se odobrilo likvidnosti u hrvatsko gospodarstvo. Ključno je osigurati likvidnost između dobavljača, to će omogućiti brži izlazak iz krize.

 - Ovo pitanje se mora regulirati zakonom. Mjera Hrvatske udruge banaka nije jednaka za sve. Važno je napomenuti i da oni građani koji smatraju da im mjera koju predlažemo nije potrebna jer imaju stabilne prihode, neće je morati koristiti. Oni građani koji će koristiti mjeru neće vraćati kredit u trajanju od godine dana, neće im teći kamate, a nakon isteka 12 mjeseci, otplata kredita se nastavlja u onom iznosu i onim ratama gdje je otplata stala. To je pitanje koje se mora urediti zakonom jer jedino zakonom možemo osigurati da mogućnosti budu jednake za sve građane i poduzetnike bez obzira u kojoj se poslovnoj banci nalaze - naglasio je zastupnik u Hrvatskom saboru, Peđa Grbin. On  je upozorio i da je potrebno što prije regulirati i čitav niz drugih područja. Zemlje poput Slovenije i Njemačke su donijele daleko sveobuhvatnije i bolje mjere za građane i poduzetnike. SDP je spreman na raspravu kako bi mjere bile što bolje. O Vladinim aktivnostima puno govori da je na ovotjednom rasporedu za raspravu u Hrvatskom saboru pet zakona, od kojih samo jedan ima polovičnu povezanost sa krizom. Istaknuo je da se SDP u ovom trenutku ne opterećuje sa otporom banaka. Kriza je veća nego 2009. godine i to zahtijeva i opravdava snažnije mjere. Naš prijedlog je dobar i za građane i za poduzetnike i za banke i za državu.