Nedjelja, 19 Travanj 2020 10:13

EU radi korone zaustavila primjenu vlastitih pravila o medicinskoj opremi

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Europski parlament  izglasao je jednogodišnju odgodu primjene EU regulative o medicinskim uređajima kako se, u uvjetima pandemije, ne bi poremetila opskrba bolnica. Eurozastupnica dr. Biljana Borzan, koja je u ožujku pismom od Europske komisije tražila odgodu, pozdravila je takvu odluku.

Biljana Borzan photo by BB ured

 

 - Pozdravljam brzu reakciju Europske komisije koja je prihvatila moj prijedlog. Trenutno je prioritet spašavanje života i zaustavljanje zaraze, i zato nam je potrebna neometana i povećana proizvodnja medicinske opreme za liječenje te zaštitu osoblja na prvoj crti. Prijelaz na novi režim proizvodnje i prodaje znači i povećan birokratski teret, što u ovoj situaciji svakako želimo izbjeći – izjavila je Borzan, koja je kao izvjestiteljica eurosocijalista zadužena za medicinsku opremu.

EU regulativa (2017/745) o medicinskim uređajima je donesena 2017. i treba stupiti na snagu u svibnju 2020. Nova pravila pokrivaju proizvodnju i prodaju svih medicinskih uređaja i potrepština koji se prodaju i koriste na tržištu EU – od kirurških maski, rukavica i flastera do složenih dijagnostičkih i terapijskih uređaja.

- Regulativa donosi značajne promjene za cijeli proizvodno-prodajni lanac u sektoru medicinskih uređaja, promjene koje su u normalnim okolnostima dobrodošle i korisne. Nažalost, trenutno smo u izvanrednim okolnostima koje zahtijevaju izvanredne mjere – zaključila je Borzan.