Utorak, 05 Svibanj 2020 09:37

Proizvodnja vina u Kutjevu d.d. sudjeluje s više od 40% u ukupnom prihodu poduzeća i u budućnosti temeljna orijentacija u poslovanju

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

KUTJEVO - Ovogodišnji dobitnik Godišnje nagrade u povodu Dana Požeško-slavonske županije bilo je Kutjevo d.d. Na žalost svečana sjednica Skupštine županije nije održana zbog korona virusa, pa je i ova nagrada ostala u sjeni. Tvrtku je za nagradu predložila Županijska gospodarska komora, uz obrazloženje kako je riječ o tvrtki koja daje ‘značajan doprinos ugledu i razvoju Požeško-slavonske županije’. Da je tako potvrđuju, među ostalim, i ranija priznanja: „Zlatna kuna” Županijske gospodarske komore u kategoriji ‘velikih tvrtki’ za 2007. i 2015. godinu te nagrada Grada Požege 2013. godine.
 - Primljene nagrade smatramo dokazom da je Kutjevo d.d. prepoznato od strane društvene zajednice kao tvrtka koja uspješno koristi vlastite resurse i koja ima veliki značaj za Požeško-slavonsku županiju, kako po pitanju stvaranja novih materijalnih vrijednosti, tako i po pitanju zapošljavanja. Osim što je tvrtka sa najvećim brojem zaposlenih u našoj županiji, kroz razvijene kooperantske odnose sa selom u ratarskoj i vinogradarskoj proizvodnji Kutjevo d.d. omogućuje egzistenciju i velikom broju svojih dugogodišnjih i vjernih kooperanata. Aktivnom potporom brojnim kulturnim, sportskim, humanitarnim i drugim manifestacijama i događanjima na području naše županije, ali i šire, Kutjevo d.d. konstantno dokazuje svoju ulogu društveno angažirane i socijalno osjetljive tvrtke – prokomentirao je dobivanje nagrade predsjednik Uprave Kutjeva d.d., mr. sc. Zlatko Romić.

Problemi zbog epidemije
Kutjevo dd, podsjeća u svom prijedlog za dodjelu nagrade Županijska gospodarska komora, osnovano je 1963. godine kao PPK Kutjevo i jedna je od najznačajnijih tvrtki Požeško-slavonske županije te nosilac razvoja Kutjeva i požeškog kraja u poljoprivredno-prehrambenoj djelatnosti. U 2018. godini ostvarili su oko 324 milijuna kuna prihoda i 8 milijuna kuna dobiti što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu u prihodima za 6,46 posto a u dobiti 10,73 posto. Za 2019. godinu financijski rezultat će biti još bolji. Očekuje se prihod na razini 2018. ali s većom dobiti. Trenutno zapošljava 688 djelatnika te su u odnosu na 2017. imali rast zapošljavanja od 2,23 posto. Nažalost, ovaj uspješan niz u 2020. godini, zbog epidemije korona virusa, neće biti nastavljen. - Pozitivan trend koji bilježe financijski pokazatelji poslovanja rezultat su dugogodišnjih napora zaposlenika i menadžmenta tvrtke. U protekloj, 2019. godini ostvarena je bruto dobit u visini 26,8 milijuna kuna, likvidnost tvrtke bila je zadovoljavajuća, a zaduženost tvrtke konstantno se smanjuje. Epidemija korona virusa vrlo je negativno utjecala i na poslovanje Kutjeva d.d. Najveći udar zabilježen je upravo u segmentu naše najprofitabilnije djelatnosti – vinarstva. Zatvaranje hotela, restorana i kafića rezultirali su drastičnim padom prodaje naših vina. Budući da je situacija na okolnim tržištima gotovo identična stanju u Hrvatskoj, zabilježen je i ogroman pad izvoza vina. Ratarska proizvodnja u sadašnjem razdoblju zahtjeva isključivo ulaganja (sjeme, gnojivo, zaštitna sredstva) što se mora financirati kako bi se ostvarili prihodi nakon žetve i prodaje tih roba. Stočarska proizvodnja i plasman roba kroz maloprodajne objekte kooperacije nisu ugroženi u toj mjeri kao vinarstvo, ali te djelatnosti nemaju dovoljan potencijal da bi nadoknadili prihode koje smo ostvarivali prodajom vina. Kutjevo d.d. koristi i potpore Vlade RH na koje ostvaruje pravo i one u sadašnjem razdoblju značajno doprinose održanju likvidnosti. Za 2020. godinu predviđamo značajan pad prihoda, prvenstveno zbog pada prihoda od prodaje vina. U sadašnjem razdoblju menadžment tvrtke više je usmjeren na problem likvidnosti nego na samu profitabilnost poduzeća, a kako bi se postiglo očuvanje radnih mjesta u poduzeću, podmirile obveze prema zaposlenicima kao i prema ostalim poslovnim partnerima – kazao je predsjednik Uprave Romić.

Pravci budućeg razvoja
Kutjevo d.d. je najveći hrvatski proizvođač sjemena ratarskih kultura kao i najveći hrvatski izvoznik vina koji se svake godine ‘okiti’ velikim brojem priznanja na najpoznatijim svjetskim izložbama i sajmovima vina. Kad epidemija korona virusa prođe i poslovanje se počne vraćati ‘u normalu’, hoće li sjeme i vino biti glavni pravci razvoja ove tvrtke, pitali smo za kraj njezinog čelnog čovjeka. - Proizvodnja vina, koje u „normalnim“ poslovnim godinama sudjeluje s nešto više od 40% ukupnih prihoda poduzeća i dalje će biti temeljna orijentacija u poslovanju Društva. Sjemenarstvo, koje je logičan nastavak i stvaranje dodane vrijednosti biljnoj proizvodnji u vlastitom ratarstvu također je strateška odrednica za budućnost. Osim tih djelatnosti Kutjevo d.d. planira svakako zadržati i stočarsku proizvodnju kao i dalje razvijati i unapređivati kooperativne odnose sa selom – zaključio je Zlatko Romić.

(v.m.)