Petak, 18 Siječanj 2013 17:14

Samo s upisom vinogradari će moći ostvariti svoja prava

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

SLAB INTERES ZA UPIS U VINOGRADARSKI REGISTAR  -

 

KAPTOL - S više od dvije tisuće hektara vinogradarskih površina Požeško-slavonska županija ubraja se među prve četiri županije u Hrvatskoj po vinogradarskim površinama. Iako su se mnogi vinogradari već odavno upisali u vinogradarski registar ima i onih koji to nisu učinili.

Zato su iz općine Kaptol uputili apel svim vlasnicima vinograda koji još nisu upisani u Vinogradarski registar da to čim prije učine, kako bi i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju osigurali stečena prava.

- Najveći je problem što mnogi vinogradari ne prate propise ni zakonsku regulativu pa nisu upoznati sa svojim obvezama i pravima. Već smo nekoliko puta pozivali vinogradare da se upišu no odaziv je dosta slab. Mnogi dolaze pa im nije jasno. Misle da ako su već u upisniku za poticaje da to ide automatizmom i da su istovremeno i u vinogradarskom upisniku. Na području općine Kaptol, koja je isključivo poljoprivredna općina imamo stotinjak vinogradara. Svi oni obrađuju različite površine od onih koji se vinogradarstvom bave iz hobija do onih koji obrađuju desetak pa i više hektara. Dio njih znači puno i na tržištu grožđa, no svi bi se oni ipak trebali upisati i vinogradarski registar koji će između ostaloga omogućiti i praćenje vinogradarskog potencijala Hrvatske - zaključuje načelnik općine Mile Pavičić.

Podaci o površinama pod vinogradima u Hrvatskoj su različiti. Tako Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Vinogradarskom registru bilježi 20.751 hektara, dok Državni zavod za statistiku bilježi 32.458 hektara vinogradarskih površina.

V.Re.