Utorak, 02 Lipanj 2020 09:32

Razgovor sa zamjenikom župana za gospodarstvo Željkom Jakopovićem: - U sustavima navodnjavanja potrebno je više krajnjih korisnika

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

POŽEGA - Proteklih nekoliko godina, Požeško-slavonska županija uz pomoć Hrvatskih voda i sredstava Republike Hrvatske, na području županije napravila je dva sustava navodnjavanja; 110 hektara mogućeg navodnjavanja na području općine Kaptol i 365 hektara na području Ramanovci–Bektež, odnosno Kuštravac- Ovčare.

Sustav navodnjavanja na području Ramanovc–Bektež, odnosno Kuštravac-Ovčare, trenutno koristi Kutjevo d.d. na kojoj provode proizvodnju i navodnjavanje konoplje. Sustav na području općine Kaptol je manji sustav koji trenutno poljoprivrednici i OPG-ovci koriste za vlastite potrebe, odnosno za vlastitu proizvodnju. Zamjenik župana za gospodarska pitanja Željko Jakopović izrazio je svoje zadovoljstvo jer se radi o desetak milijuna vrijednom projektu te je to prvo sustavno navodnjavanje na području županije. - Nije beznačajno gotovo petstotinjak hektara, i očekujemo u idućem vremenu, kada se situacija oko organizacije tržišta i konkurentnosti stabilizira, promjenu strukture u proizvodnji poljoprivrede, koja bi dovela do dobrih rezultata u proizvodnji te podizanju kvalitete i kvantitete na području županije.akumulacija Kuštravac

 

Na području općine Čaglin izgrađena je akumulacija, na kojoj je trenutno potrebno napraviti okolni put sukladno pravilnicima o objektima te vrste. Napravljena je retencija koja će opskrbljivati budući sustav natapanja vodom, koji će obuhvaćati površinu od 1.800 hektara. To je sustav koji je u pripremi i za kojega se rješavaju imovinsko-pravni odnosi te je s izgradnjom i PDV-om procijenjen i do 90 milijuna kuna. - To je jedan ozbiljan projekt koji smo započeli prije nekoliko godina i bio bi realiziran, ne u cijelosti, ali jednim dijelom bi već bio u funkciji da smo imali krajnje korisnike. Prva dva sustava koja smo izgradili, to smo učinili sa sredstvima Republike Hrvatske, međutim ovaj projekt bit će financiran 85% iz europskih sredstava i 15% iz sredstava Republike Hrvatske. Samim time potrebna je doza odgovornosti u provedbi tog projekta, jer u pitanju su europska sredstva čije se dobivanje i korištenje mora provesti i opravdati sukladno navedenim planovima projekta. Dakle da bi se sustav do kraja izgradio i stavio u funkciju, moramo imati garanciju najmanje 70% korisnika, koji će zaista koristiti sustav i imati proizvodnju. Fondovi Europske unije pružaju mogućnost sufinanciranja projekta, ali ne smijemo dopustiti da se to odradi neozbiljno i bez garancije da će netko taj sustav koristiti, jer onda ćemo doći u situaciju da ćemo te novce morati vratiti jer projekt onda ne bi bio odrađen do kraja.

0218 LONDZA CAGLIN BRANA

Sustav Orljava–Londža zamišljen je u 12 dijelova, tako da on neće ovisiti o nikome, primjerice jedan korisnik će na svoj način i po svojim potrebama koristiti tu vodu, a drugi korisnik će za svoj broj hektara koristiti na neki drugi način. Bit će zapravo vrlo jednostavno, ali prvo moramo imati program i volju da to koristimo, i najvažnije od svega odgovornost za rad na takav način. Površine su tu, voda se može kroz ovaj sustav dopremiti do tih parcela, naravno sve drugo ovisi o tržištu, organizaciji, o potrebi i investitoru te svim drugim elementima koji utječu na to da bi netko nešto proizvodio. S ovog aspekta mi sigurno možemo pružiti našim poljoprivrednicima uvjete i prostor za razvoj poljoprivrede, no sustavi navodnjavanja nisu rješenje svih problema, ali su itekako ključni u vremenima prosječne količine vode i suša. Naravno u vremenima ekstremnih suša i uvjeta, sustav neće biti taj koji će spasiti proizvodnju u potpunosti, ali će sigurno osigurati da bude profitabilna i da ne bude kompletan gubitak.

Zamjenik župana Jakopović osvrnuo se i na akumulaciju Kamenska o kojoj se govori i na kojoj se radi već četrdesetak godina i sada je došlo vrijeme da se realizira, Trenutno se radi na građevinskoj dozvoli koja je imala svoje zastoje i probleme jer se radi o područjima zaštićenog oblika. - U narednom programskom razdoblju, ovih dana se može čuti o Fondu solidarnosti, od 2021.-2027. godine - ostaje isti program u smjeru navodnjavanja, oko 15 milijuna eura i to je nekoliko sustava na razini Republike Hrvatske te su novci povučeni u tu svrhu. Mislim da sredstva za ovaj sustav i za sve buduće sustave neće biti problem, već su nam trenutno najveći problem i prepreka korisnici kojih nema dovoljno za realizaciju. Moramo biti ozbiljni i povući sredstva samo za projekte koji će biti u funkciji i da zaista od toga netko ima koristi, dakle poljoprivrednici, a samim time putem proizvodnje, izvoza i prodaje, da i država od toga ima značajnu korist. Ovo je ujedno i poziv potencijalnim krajnjim korisnicima za sustav navodnjavanja na području Požeško-slavonske županije.

pszupanija.hr