Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2020 14:53

Početna konferencija projekta "Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije"

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Požeško-slavonska županija u suradnji s Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije provodi projekt „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško – slavonske županije“. Kroz navedeni projekt Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek izradio je nacrt  „Analiza potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji“. Projektom će se izraditi i Model uspostave i upravljanja regionalnim centrom razvoja poljoprivredne proizvodnje i izraditi projektno tehnička dokumentacija za navedeni centar.

Cilj projekta je stvaranje podloge za razvoj poljoprivrednog sektora na području Požeško-slavonske županije kroz poticanje udruživanja, kvalitetnije organiziranje poljoprivredne proizvodnje, izgradnju skladišnih kapaciteta, usvajanje novih znanja i praćenje novih trendova, izradom i primjenom stručnih analiza, studija i dokumenata.IMG 2974

Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna kuna, udio sufinanciranja iz sredstava Europske unije je 2,15 milijuna kuna (85%), a udio vlastitih sredstava je 380 tisuća kuna (15%). Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija, a tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“.

Ispred Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije “Panora“  više o projektu rekao je pomoćnik ravnateljice, dr. sc. Anton Devčić. - Projekt obuhvaća tri osnovne aktivnosti, a prva aktivnost je izrada analize razvojnog poljoprivrednog potencijala županije. Druga aktivnost je izrada pet modela organizacije poljoprivredne proizvodnje na ovom području, dakle proizvodnja voća, povrća, crne slavonske svinje, tretman nusproizvoda prerade voća i povrća te razvoj turizma u ruralnom prostoru. Treća aktivnost je izrada modela organizacije regionalnog centra za razvoj poljoprivrede u Požeško-slavonskoj županiji, a tu je i izrada projektne dokumentacije. Cijeli projekt je uglavnom vezan uz izradu različitih vrsta studija i analiza te dio tehničke dokumentacije za Centar koji planiramo izgraditi. Prva od aktivnosti za koju smo angažirali Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka je upravo analiza potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji i danas konkretno idemo u tom smjeru kako bi tu analizu konačno doradili i završili.IMG 2973

Prezentaciju je održao prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. - Ovo je jedna dubinska analiza potencijala po pitanju poljoprivrede koju smo mi učinili uvažavajući projekcije koje bi trebao biti napravljene u smislu zajedničke poljoprivredne politike i načina modela financiranja u razdoblju od 2020. do 2027. godine. Izdvojili smo određene sektore s naglaskom na ruralni turizam gdje Požeško-slavonska županija ima izuzetne potencijale. Iskreno se nadam da će ova analiza dati mogućnosti za razvoj novih određenih modela razvoja same poljoprivrede u ovoj županiji. Prvenstveno za one sektore za koje je ova analiza pokazala da imaju tržišno uporište i potencijale i u koje trebaju svi budući projekti biti usmjereni kako bi se mogli koordinirati svi, od samih proizvođača, do potrošača i distributivnih lanaca te kako bi poljoprivredni proizvođači pronašli svoje mjesto na tržištu i imali punu valorizaciju svog truda.

IMG 2982

 

Župan Alojz Tomašević ispred Požeško-slavonske županije kao nositelja projekta, pozvao je sve zainteresirane da sudjeluju u javnoj raspravi o projektu koja još uvijek traje. - Pozivamo sve poljoprivrednike, ljude koji se bave strukom, neka daju svoja promišljanja jer poljoprivreda je ključni temelj razvoja Požeško-slavonske županije. Smatram da na ovaj način možemo zajednički stvoriti novu vrijednost i ono što je cilj, potaknuti mlade da ostanu živjeti i raditi u Slavoniji. Kroz ovakve projekte i suradnju znanstvenih institucija, našeg Centra kompetentnosti kojeg gradimo na području Poljoprivredno-prehrambene škole, također u suradnji s Veleučilištem u Požegi i fakultetima poput Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, želimo dati odgovore poljoprivrednicima koji su već dugo godina u tome poslu, ali i novim mladim ljudima koji se žele baviti poljoprivredom. Mlade generacije također moraju znati kako bavljenje poljoprivredom može biti važno i jednako profitabilno kao i druge gospodarske grane te da se ne treba ići u druge zemlje u potrazi za poslom. Požeško-slavonska županija drugu godinu za redom stipendira učenike Poljoprivredno-prehrambene škole, jer naš cilj je imati dobro educirane poljoprivrednike koji imaju želju raditi na vlastitim gospodarstvima. S jasnom porukom, obradimo svaku stopu zemlje u Slavoniji i povežimo se kroz turizam. Današnja prezentacija odgovor je u kojem smjeru trebamo ići, a iz ovog će izaći i dokument koji ćemo poslati Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Republike Hrvatske i tako dati odgovor na pitanje kako u budućnost te kako našu županiju i Slavoniju učiniti boljom i sretnijom.