Četvrtak, 10 Rujan 2020 19:34

Osigurana dodatna sredstva za mjere pomoći vinarima

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 10. rujna 2020. godine donesene su dodatne Izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine koje omogućuju učinkovitu raspodjelu i korištenje sredstava za mjere pomoći u sektoru proizvodnje vina uslijed poremećaja na tržištu izazvanih širenjem epidemije COVID-19. Time se ukupan iznos za provedbu interventnih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina povećava za 13,2 milijuna kuna odnosno sada iznosi 57 milijuna kuna. Također, dodatno se povećavaju intenziteti potpora za mjere Ulaganje u vinarije i marketing vina sa 60% na 70% i Restrukturiranje i konverzija vinograda sa 80% na 90%.

Prvi set interventnih mjera pomoći vinarima donesen je u lipnju ove godine izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina uslijed poremećaja na tržištu izazvanih širenjem epidemije COVID-19. Međutim, zbog daljnje krize na tržištu vina, proizvođači su bili primorani prolongirati investicijske projekte. Stoga će se novo donesenim promjenama Nacionalnog programa pomoći dodatno preusmjeriti neutrošena sredstva iz ovogodišnje financijske omotnice u mjere pomoći, koja se moraju potrošiti do 15. listopada 2020. godine, te će se povećati intenziteti potpora.

U ovogodišnjoj financijskoj omotnici kumulira se dodatni iznos od 13,2 milijuna kuna koji će ostati neutrošen te će se dijelom, u iznosu od 8,2 milijuna kuna, preusmjeriti u mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima. Na taj način će se povećati iznos potpore za vino koje ide na destilaciju, s obzirom da se zbog ograničenog roka za trošenje sredstava ne može provesti povećanje kvote. Preostali dio financijskih sredstava koji predstavlja dodatni neutrošeni iznos u Nacionalnom programu za ovu godinu u iznosu od 5 milijuna kuna preusmjerava se u mjeru Potpora za krizno skladištenje vina. Zbog ograničenog roka za provedbu mjera te zbog skraćenja roka skladištenja na 60 dana doći će do povećanja jediničnog iznosa potpore u mjeri Potpora za krizno skladištenje vina, s 1,8 kn/litri vina za 90 dana skladištenja na 3,6 kuna/litri vina za 60 dana skladištenja.

„Uz jednokratne interventne mjere pomoći osigurana su i sredstva za dugoročni razvoj sektora, do 2023. godine osiguran je godišnji fond od 11 milijuna eura odnosno gotovo 55,5 milijuna eura za razvojne projekte iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Ova godina je izazovna i neizvjesna za vinare i vinogradare, mi se trudimo pomoći koliko možemo. Problemi postoje, ali pronalazimo rješenja i postoje razlozi za optimizam“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.