Subota, 19 Rujan 2020 19:15

Održan 5. AgroTour Slavonija i predstavljeno 30-tak domaćih proizvođača

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

POŽEGA - Poljoprivredna televizija Požega uspješno je realizirala, jubilarni 5. Sajam poljoprivrede i seoskog turizma AgroTour Slavonija na Trgu sv. Trojstva u Požegi. Manifestacija je održana uz provođenje epidemioloških mjera.
I ove godine 30-tak proizvođača ponudilo je svoje proizvode, od mliječnih proizvoda,
meda, proizvoda od lavande, kozjeg mlijeka i sira, pekmeza, zimnice, suhomesnatih proizvoda, sireva, proizvoda od konoplje, ručnih radova i zlatoveza, suvenira, drvenih igračaka i brojnih drugih proizvoda, poljoprivredne mehanizacije i proizvoda za poljoprivredu.

Samo otvaranje 5. AgroToura uveličali su predsjednik HGK Županijska komore Požega Luka Balenović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i pomoćnik ministrice poljoprivrede doc. dr. sc. Krunoslav Karalić.

 - Ovo vrijeme pokazuje da mi nismo samodostatni i da nemamo dovoljnih količina prehrambenih proizvoda i da smo osuđeni uvoziti dosta hrane i poljoprivrednih proizvoda. Vlada RH je u svojim smjernicama naznačila da će mjerama, sredstvima i europskim fondovima još kvalitetnije poticati naše poljoprivrednike i prehrambenu industriju, kako ne bi zavisili o uvozu nekvalitetne hrane i proizvoda – istakao je predsjednik Balenović.

 - S ponosom želim reći da su ovo naši poljoprivredni proizvođači, organizatori i dobri ljudi, jer u Slavoniji nismo odustajali ni u teža vremena. Drago mi je vidjeti OPG-ove, slavonski duh i pjesmu. Pozivam posjetitelje da obiđu štandove poljoprivrednika i kupuju hrvatsko i slavonsko. Moramo pomoći poljoprivredniku jer čuvajući njih, čuvamo i sebe. Siguran sam da će svaka stopa ove predivne zemlje biti obrađena, da će Šokice i Šokci prenijeti tradiciju na svoju djecu i unučad, a kroz školstvo zajednički povezati i pokazati da smo stoljećima živjeli i da ćemo stoljećima živjeti na ovim prostorima – uz čestitke organizatorima istakao je župan Tomašević.

Sajam je otvorio pomoćnik ministrice Karalić koji je istakao da je u uvjetima ove pandemije hrana, uz lijekove, najvažniji proizvod jer mora biti dostupna svakom čovjeku svaki dan. - Ministarstvo poljoprivrede svakodnevno prati situaciju na tržištu, stanje u proizvodnji, te interventnim mjerama i potporama doprinosi normalnom stanju na tržištu, očuvanju likvidnosti i zadržavanju radnih mjesta. Naša dugoročna politika je povećanje proizvodnje, dostizanje samodostatnosti i upravo u tom smislu je značaj ovoga sajma, jer se promoviraju domaći hrvatski proizvodi. Sve mjere koje mi provodimo neće imati učinka ako svi mi ne damo u našoj kupnji prednost domaćim proizvodima s hrvatskih polja i farmi. Ovaj sajam će svakako doprinijeti u ostvarivanju naših ciljeva.

Da bi sajam bio u slavonskom štihu pobrinuli su se članovi KUD "Bektež" iz Bekteža sa svojim štandom ekološkog voća i povrća te nekoliko pjesama na velikoj pozornici, zatim Ženska pjevačka skupina "Šokice" ioz Brodsko-posavske županije sa nekoliko napjeva i članice GKUD Požega koje su uz tamburaški sastav izvele nekoliko pjevanih i koreografiranih točaka. Kasnije su posjetitelje sajma zabavljali tamburaši TS Paori.