Srijeda, 23 Rujan 2020 18:25

Toplice Lipik krenule s rekonstrukcijom i dogradnjom restorana Kamene kupke u vrijednosti 3,3 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

Radove na rekonstrukciji i proširenju restorana Kamene Kupke koji se nalazi u sklopu Toplica Lipik 23. rujna je obišao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u pratnji lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, dogradonačelnika i predsjednika Upravnog vijeća Toplica Lipika Slobodana Katunara te Darka Kelemena, ravnatelja Toplica Lipik.

LIPIK - Kako smo doznali od ravnatelja Darka Kelemena, u strategiji i planovima razvoja Toplica Lipik utvrđene su tri ključne investicijske smjernice: smještajni kapaciteti (Fontana, Ankin dvor), ugostiteljska usluga (restoran) i rehabilitacijsko-rekreacijska ponuda (bazen, Narodne kupke, perivoj). Rekonstrukcija i dogradnja Kamenih kupki, odnosno restorana jedan je od najvažnijih projekata za razvoj zdravstvenog turizma Toplica Lipik u ovom trenutku. To svakako potvrđuje i potpora Ministarstva zdravstva u izradi glavnog i izvedbenog projekta 2017. i 2019. (160.000 kuna), Ministarstva kulture za sanaciju pročelja i stolarije 2018. i 2020. (150.000 kuna) te Požeško-slavonske županije preko decentraliziranih sredstava za 2020. i 2021. godinu (2,564.000 kuna).

IMG 4142

Ukupna vrijednost ove tekuće investicije iznosi 3,3 milijuna kuna, a do sad je potrošeno 800.000 kuna, dok se za uređenje unutrašnjosti planira još 2,1 milijun kuna, dakle sveukupno preko 6,2 milijuna kuna.

Radi se o rekonstrukciji postojećeg restorana i dogradnji, odnosno proširenju postojećeg prostora sa sjeverne strane građevine. Radovi su počeli krajem kolovoza., a završit će polovicom siječnja 2021. godine.

"Na zgradi Kamenih kupki u zadnjih 6 godina bilo je najviše intervencija - novi spojni most, uklanjanje prijemne prostorije, rekonstrukcija 7 soba na katu, uređenje predprostora. Postojeći restoran jedini je restoran za posluživanje hrane pacijentima i ostalim gostima Bolnice Lipik zbog čega je od vitalnog interesa za funkcioniranje odnosno obavljanje osnovne djelatnosti Bolnice. Sadašnji kapacitet je 132 sjedećih mjesta. Dogradnjom restorana povećao bi se kapacitet za više od 50 % odnosno za još 64 mjesta, uz niz drugih rješenja koji podižu kvalitetu (mogućnost pregradnje, bife posluživanja, zasebni ulazi i sl.). U skladu s time, izvedbenim projektom predviđeno je da se najprije ove godine izvedu radovi dogradnje kako bi postojeći restoran neometano funkcionirao, a potom, kad prilike dozvole, adaptacija unutrašnjeg, postojećeg dijela restorana. Uz ovo izvode se radovi sanacije južnog pročelja.", istaknuo je ravnatelj Kelemen te dodao - "Dograđeni dio bit će u staklu, s pergolom glicinije kao prirodnim okvirom i dekorom ovog prostora. Dodatni ugođaj postiže se mogućnošću otvaranja prozora odnosno zida sa sjeverne strane prema perivoju pa se prostor stapa s parkom i pretvara u svojevrsnu vrtnu terasu. U funkcionalnom smislu postižemo mogućnost pregrađivanja i separiranja dijelova terase, tako da možemo odvojiti manje ili veće grupe od ostalih gostiju, što je posebno važno za organizirane skupine koje dolaze u Toplice Lipik. Naravno, omogućit će se bife posluživanje kao već neupitni standard. I na kraju, prostor bifea odvaja se od restoranskog dijela. U sadašnjim uvjetima epidemije koronavirusom, a i u vremenu nakon epidemije, neupitno je da se znatno postrožuju uvjeti posluživanja hrane i napitaka, što je posebno značajno za nas kao bolnicu koja liječi bolesnu, stariju i osjetljiviju populaciju. Već sadašnji kapacitet restorana ne udovoljava suvremenim zahtjevima, a za očekivati je da će se, strožim mjerama sigurnosti, kapacitiranost restorana dodatno ograničiti i neće biti moguće uredno i pravovremeno poslužiti obroke za 200 do 250 korisnika. Zaključno, ova investicija, s jedne strane, nužna je za redovno funkcioniranje Bolnice, a s druge strane razvija zdravstveno-turističku ponudu i podiže našu konkurentnost na tržištu zdravstvenog turizma".

IMG 4145

"Izrazito sam zadovoljan što smo započeli s ovim investicijskim ciklusom. To je početak plana našeg dugoročnog razvoja. Naime, u sklopu projekta Terme Lipik uskoro slijedi uređenje Narodnih kupki kao svojevrsnog wellness centra te našeg perivoja s čime ćemo još više postati konkurentniji na tržištu, odnosno još se jače pozicionirati u zdravstvenom turizmu. Također, namjeravamo investirati i u objekt Fontana u pogledu smještajnih kapaciteta, a ovom se prigodom moramo zahvaliti i na podršci Požeško-slavonskoj županiji, kao i Gradu Lipiku.", naglasio je Slobodan Katunar, predsjednik Upravnog vijeća lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i lipički dogradonačelnik.

Zdravstveni turizam je nešto što je Lipik stoljećima živio i što će živjeti

"Zdravstveni turizam je nešto što je Lipik stoljećima živio i što će živjeti. Grad Lipik je danas jedno veliko gradilište, što je vidljivo na svakom koraku, a ova hvale vrijedna investicija je jedan od segmenata toga. Intenzivno se radi i na projektu aglomeracije, a ovih dana očekujemo i početak izgradnje nove ergele. Većina društvenih domova na području Grada Lipika je obnovljena, a za itekako vrijedan projekt "Terme Lipik" uskoro predstoji raspisivanje javne nabave za izvođača. Kad se to sve razmotri, vidimo da je ovo jedan dio turističke infrastrukture koji je neophodan za Lipik. Ovdje se radi punom parom i to ne samo u građevinskom dijelu. Gosti se vraćaju u Lipik, vraćaju se u lipičke Toplice, a mi smo u pogledu svih ovih postojećih investicija vrijednih nekoliko stotina milijuna kuna zahvalni i Požeško-slavonskoj županiji, kao i Vladi Republike Hrvatske na svoj onoj podršci koju nam pružaju.", izjavio je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

IMG 4138

Zadovoljstvo viđenim nije krio ni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. - "Grad Lipik je grad koji je, između ostalog, stvoren za užitak, i stoga trebamo koristiti sve njegove prirodne ljepote, a sve ove investicijske aktivnosti idu u tom smjeru i daju garanciju  razvoja zdravstvenog turizma ovog kraja. Naš cilj je Hrvatska, odnosno da privučemo što više turista i gostiju u krugu između 100 do 200 kilometara da dođu ovdje. Zbog svega toga želimo i povećati smještajne kapacitete, što županija i sufinancira te će to nastaviti činiti i dalje.".

Jedan od važnih projekata je i onaj koji nosi naziv „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije”, čiju okosnicu čini izrada Studije geotermalnog potencijala naše županije, Studija i dokumentacija potrebna za stjecanje dozvole za istraživanje na lokalitetu Tekić, projektno-tehnička dokumentacija za toplovod u Lipiku te Istraživačka studija termalnog izvorišta u Velikoj. Nositelj je Požeško-slavonska županija, a partneri su Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Stoga je župan istaknuo kako u našoj županiji ne postoji mjesto gdje se ne može napraviti turistička ponuda, a kako je kazao turistička ponuda znači razvoj i dizanje gospodarstva te ujedno i činjenicu da u njoj trebaju sudjelovati lokalni ljudi s domaćim proizvodima.