Srijeda, 30 Rujan 2020 12:20

Za dobrovoljna članstva u komorama i oslobađanje od parafiskalnih nameta!

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

UGP ORGANIZIRA POTPISIVANJE PETICIJE „STOP NEPOTREBNIM NAMETIMA!“  -


Tražimo ukidanje i smanjivanje stotina parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, obrtnike i građane
 

Udruga Glas poduzetnika odlučila je organizirati potpisivanje peticije STOP nepotrebnim nametima kojom se traži ukidanje obvezne članarine u HGK-u, HOK-u i TZ-u. Također, tražimo i ukidanje ili smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, obrtnike i građane!

Parafiskalni nameti su neporezna davanja, odnosno različite naknade koje su nametnute od strane države. Iako se nazivaju „neporeznima“ imaju jednake ekonomske učinke na poduzetnike, obrtnike i građane kao i porezi. Ističemo da su 2019. godine poduzetnici, obrtnici i građani platili više od 9 milijardi kuna za preko 500 parafiskalnih nameta. U prilogu šaljemo listu dijela parafiskalnih nameta, njih čak dvjestotinjak.

Među parafiskalne namete svrstavaju se i obvezne članarine koje su poduzetnici prisiljeni plaćati Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori te turističkoj zajednici. Udruga Glas poduzetnika ima nekoliko zahtjeva:

  1. Tražimo da članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori bude dobrovoljno.
  1. Tražimo da se ukine plaćanje članarine TZ-u
  1. Tražimo drastično smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta. 

Postulat UGP-a je jasan - #ManjiPorezi! 

“Potpišite peticiju, izborimo se zajedno za društvo bez nameta koji su svrha sami sebi i način uhljebljivanja mnogih.“ rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika. „Ova peticija nije samo glas poduzetnika, nego cijelog društva koje je opterećeno nepotrebnim nametima. Želimo da vlast vidi i čuje koliko ljudi smatra da su ovakvi nameti pljačka građana ove države i da bude prvi konkretan korak prema njihovom ukidanju ili značajnom smanjivanju!“

Peticiju podržavaju sljedeće stručne udruge:

  1. CISEx – Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera
  2. Lipa – Udruga poreznih obveznika
  3. Nacionalna udruga ugostitelja
  4. Women in Adria – udruga žena u poduzetništvu
  5. UdrugaOPG-a Hrvatske "Život"

Pozivamo i sve druge udruge i medije da daju podršku peticiji!

Potpisivanje peticije je započelo u srijedu, 30. rujna od 12 sati tijekom akcije ugostitelja „3 do 12“ na sljedećoj poveznici.

Potpiši peticiju i napravi prvi korak ka Hrvatskoj 2.0!