Četvrtak, 14 Veljača 2013 12:05

Najbolji proizvođači nagrađeni „Zlatnim listom“

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

HRVATSKI DUHANI SPREMNI ZA OVOGODIŠNJE UGOVARANJE PROIZVODNJE  -

 

KUTJEVO – Iako iznimno teška godina za poljoprivredu, rezultati u prinosima i kvaliteti duhana nisu mnogo zaostajali za onima godinu dana prije, što govori da je uzgoj duhana uspješan i u ovakvim ekstremnim godinama. Proizvodnja je bila na razini prosjeka, istakao je Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana, no dobre rezultate umanjili su veći troškovi proizvodnje. – Samo oni koji su se prilagodili uvjetima poslovanja ostali su konkurentni. Svakako da su daleko veći prinosi postizani na površinama koje su navodnjavane, no još smo daleko od takve proizvodnje, imamo tek neznatne površine u navodnjavanju. No uštede su postigli oni koji su izolirali svoje sušnice i spriječili gubitak energije, oni koji su sa skupe energije lož ulja i plina prešli na sušenje s bio masom, i tako osjetno popravili svoj dohodak – rekao je Boić uzgajivačima duhana na predstavljanju prošlogodišnjih rezultata i pripremnom sastanku za ugovaranje nove proizvodnje.

 

IMG 2224Hrvatski duhani su spremni za ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana jer imaju tržište koje bi prihvatilo daleko veće količine od onih koje proizvode. Očekuju porast proizvodnje kod virginije, a posebno kod burleya koji ima i socijalno ekonomsku kategoriju na selu, jer se dohodak može postići i na manjim površinama.

 

Za slijedeću godinu planira se otkupna cijena od 14 kuna koju otkupljivač za urednost predanog duhana premira s 2 kune. Očekuju i da će se poticaji uskoro isplaćivati po mađarskom modelu, a koji su prihvatile i neke zemlje Europske unije. Tako bi se duhanu koji traži do 700 sati rada po hektaru davale veće premije od primjerice pšenice koja traži samo desetak sati rada po hektaru. Duhan kao kultura traži daleko više angažmana rada čovjeka i upravo zapošljava u današnjoj nestašici radnih mjesta, što bi trebalo i cijeniti s većim premijama. Ako su to otkrili i poticali drugi moralo bi se to provesti i kod nas, smatra Boić, što bi svakako povećalo proizvodnju duhana. Kako smo mi već sada četvrti proizvođač duhana u Europi, a drugi po kvaliteti, odmah iz duhana sjeverne Italije tržište cijeni tu kvalitetu i hrvatski duhani su traženi u cijelom svijetu. Tu situaciju moramo bolje koristiti.

 

IMG 2431Kao i svake godine Hrvatski duhani svojim najboljim proizvođačima dodjeljuju nagrade i priznanja. Tako su plakete Zlatni list za proizvodnju virginie dobili proizvođači Zdenko Bartolović, Josip Franjić, Zlata Polić i Josip Bobok, a za posebno dobre rezultate plaketu Veliki Zlatni list dobila je Marija Englman iz Krivaja.

 

Najbolji proizvođači burleya također su nagrađeni plaketom Zlatni list, koju su dobili Dražen Kolundžić, Lucija Pavlović, Željko Šimić i Ruža Jakoubek, a za posebno dobre rezultate plaketu Veliki Zlatni list dobio je Željko Lončarević iz Boričevaca.