Srijeda, 07 Listopad 2020 08:31

Cijeđenje poduzetnika, obrtnika i građana mora prestati!

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Novi primjer naplate besmislenog nameta stiže od našeg člana kojem su Hrvatske vode naplatile čak 180.000 kuna naknade za objekt koji će možda biti izgrađen

Udruga Glas poduzetnika upozorava da su poduzetnici, obrtnici i građani pod stalnim pritiskom plaćanja parafiskalnih nameta koji im onemogućavaju razvoj poslovanja i napredak. Podsjećamo da su svi oni samo u prošloj godini platili preko 9 milijardi kuna za preko 500 raznih nameta.

Za primjer dajemo slučaj Borisa Šuljića, vlasnika hotela, vinarije i restorana Boškinac, jednog od malobrojnih u Hrvatskoj koji ima Michelinovu zvjezdicu, koji je u objavi na društvenim mrežama opisao način na koji se od građana i poduzetnika otima novac. Naime, postoje mnoga državna poduzeća koja koriste postojeće zakone i propise te na taj način izvlače još više novca kroz različite namete. U slučaju Borisa Šuljića, Hrvatske vode naplatile su mu čak 180.000 kuna naknade za nepostojeći objekt, za koji nije ni siguran hoće li ga uopće izgraditi. Postojeći zakoni omogućavaju Hrvatskim vodama da to učine.

Boris Šuljić nema ništa protiv toga da Hrvatske vode naplate sve što naprave na terenu i objektu nakon što objekt dobije uporabnu dozvolu: „U normalnim državama se naplaćuje stvarno isporučena usluga, jedino u Hrvatskoj postoje fantomske naknade za vode, šume i spomenike, koje ne zahtijevaju nikakvu protučinidbu, nego su doslovno legalizirana pljačka poduzetnika i građana. To se mora promijeniti i ovakvi nebulozni parafiskalni nameti moraju biti ukinuti čim prije!“

Pitamo se kakvu to motivaciju daje poduzetnicima i obrtnicima da ulažu u svoje poslovanje, da zapošljavaju još ljudi ili da općenito investiraju u Hrvatsku?

Hrvatske vode imaju godišnje prihode i troškove od tri milijarde kuna, preko 1.000 zaposlenih i 120 direktora, kao samo jedno od javnih poduzeća koje ubire parafiskalne namete.

„Tražimo ukidanje parafiskalnih nameta jer je ovo još jedan od mnogih eklatantnih primjera cijeđenja poduzetnika i građana za nepostojeće usluge i razlog više za ukidanje parafiskalnih nameta. Svi javni troškovi trebaju se financirati iz proračuna i poreznih prihoda. Pozivam sve da potpišu peticiju koju je organizirala udruga Glas poduzetnika te da na taj način potaknemo nadležne institucije da konačno smanje namete za građane, poduzetnike i obrtnike. Prvi korak koji je najlakše napraviti, mora biti izmjena zakona o HGK-a i HOK-u, kojim će članstvo u tim organizacijama postati dobrovoljno.“ – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Peticija „Stop nepotrebnim nametima!“ u samo nekoliko dana prikupila je preko 10.000 potpisa građana, poduzetnika i obrtnika kojima je dosta plaćanja nameta za koje ne vide pretjeranu svrhu. Potpisivanje peticije je i dalje u tijeku.

Osim toga, mnoge stranke kao što su Fokus, Liberali - HSLS, Domovinski pokret, MOST te Pametno podržale su peticiju i napore UGP-a. Ističemo da peticiju podržavaju i stručne udruge kao što su CISEx, Lipa, Nacionalna udruga ugostitelja, Women in Adria te Udruga OPG-a Hrvatske „Život“.