Nedjelja, 17 Veljača 2013 11:38

Savjetovanje o novim hibridima kukuruza

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

„LEDINA“ UDRUGA POLJOPRIVREDNIKA ŽUPANIJE  -

 

EMOVAČKI LUG – Koje hibride kukuruza saditi na kojem tlu, što je najbolje za stoku, što za silažu, kada je bolje saditi rane a kada kasne hibride, koji su na što najotporniji, koji dobro podnose sušu a koji puno kiše, samo su neka od pitanja na koje su stručnjaci Pioneer sjemenja nastojali odgovoriti. Pitanja je postavilo pedesetak članova „Ledine“ udruge poljoprivrednika Požeško-slavonske županije.

slika- Među nama je najviše ratara, ali ima i stočara, vinogradara, voćara, ukupno 80-tak članova. Naši članovi obrađuju oko 5.500 ha poljoprivrednih površina. Ovakva savjetovanja nam puno znače jer dobijemo podatke o onome što ćemo zapravo raditi, u ovom slučaju o hibridima, njihovim prinosima i najboljim uzgojnim oblicima. Danas smo imali priliku vidjeti i aplikaciju e-ga, koju svako gospodarstvo koje se bavi ozbiljnijom proizvodnjom treba imati. Današnja proizvodnja je složena a može biti i opasna, jer i nas već obilaze inspektori – rekao je Danijel Šćiran, predsjednik Ledine.

Da si olakšamo probleme koji nas čekaju u sjetvi organiziramo ovakva savjetovanja, jer upravo ova nadolazeća sjetva će biti jako teška, možda najteža u zadnje tri-četiri godine. Poticaji još nisu krenuli i to će potrajati, a sve što nam ne dođe do početka ožujka nama će kasniti sjetva. Nadam se da ministri nisu zaboravili obećanja – rekao je Mario Glavaš, koji smatra pošto nisu dobili ništa za štete od suše, da će ranije doći poticaji jer neće biti sredstava za sjetvu.

IMG 1989Branko Pišonić voditelj prodajnog područja Pioneera pripremio je za poljoprivrednike niz savjeta u području hibrida kukuruza, suncokreta i uljane repice. Oni i ove godine nude poljoprivrednicima mogućnost ulaska u zajedničku proizvodnju sjemenskih vrsta kukuruza, a posebno oko 200 parcela kao pokusnih polja na našem području.- osim standardnih hibrida mi nudimo i posebne hibride, za uzgoj stoke, za posebne namjene i dr. Ove godine sjeme je skuplje jer su zbog suše podbacile i količine sjemenske proizvodnje. No i cijene na burzama svih žitarica su poskupjele, a to je proizvodnja poljoprivrednika za koju će sada dobiti veći dohodak. O sjemenu svakako ovisi dobar prinos, pa ta stavka donosi i prihod.