Utorak, 17 Studeni 2020 07:45

Požeški Komunalac održao smotru zimske službe, vozila i soli dovoljno uz 24-nu pripravnost

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Zimska služba Komunalca Požega d.o.o. spremno dočekuje prvi snijeg. Plan rada zimske službe podrazumijeva čišćenje snijega i održavanje nužne prohodnosti ulica u Gradu Požegi i prigradskim naseljima, te nerazvrstanih cesta u zimskom razdoblju od 15.11. tekuće do 15.3. iduće godine.

Smotra vozila i opreme održana je u novom poslovnom krugu Komunalca Požega d.o.o. u Industrijskoj ulici. - Vozila i oprema su spremni za zimski period. Imamo u skladištu 80 tona soli, a još je 75 tona u dolasku. Sklopili smo ugovore s kooperantima u slučaju ekstremnih oborina ili u slučaju da nam zbog epidemije COVID-a netko od djelatnika ne bude u mogućnosti raditi – istaknuo je Josip Vitez, direktor Komunalca Požega d.o.o.

zimska smotra 2020 7

 - Ovi će vrijedni ljudi raditi 24 sata i brinuti se da svi sugrađani, posebice oni u brdskim dijelovima grada, budu sigurni da će na vrijeme stići na svoja radna mjesta. Radit će se ekonomično, onoliko koliko je prijeko potrebno jer svjesni smo da Europska unija nalaže nova mjerila kojima se moramo prilagoditi. Dva-tri ili pet centimetara snijega na kolniku nije ono što je presudno. Bitna je sigurnost građana, ali i ekonomičnost – istaknuo je požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić.

Puljašić je dodao je da je dosadašnjim radom zimske službe zadovoljan te da svi moramo biti svjesni koji su dijelovi grada prioritetni. - Naravno da ako Vaša ulica nije očišćena odmah u šest sati, bit će očišćena do kraja dana. U skladu s Planom čišćenja potrebno je najprije očistiti brdske dijelove jer nije isto voziti po snijegu po brdima i po ravnom.

Zimska služba na raspolaganju ima osam vozila i 31 djelatnika. Dežurstva su 24-satna, a o oborinama ovisi koja će vozila biti stavljena u određenom trenutku u pogon kao i broj djelatnika i ekipa koje će biti na terenu.

Pravilnik o održavanju cesta podrazumijeva da je cesta iz I. razine prednosti (autocesta i brza cesta) prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a cesta iz II. razine prednosti ako visina snijega na kolniku ne prelazi 15 cm i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.