Subota, 28 Studeni 2020 10:34

Kako će funkcionirati novi sustav zapošljavanja radnika iz trećih zemalja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Da bi ispunio uvjete za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja poslodavac mora podmiriti dugovanja po osnovi poreza na dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja i ne smije biti pravomoćno osuđen za kaznena djela iz područja radnih odnosa i socijalnog osiguranja  -

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o strancima koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine. Zakon na novi način uređuje zapošljavanje radne snage iz trećih zemalja. Ukida se, naime, sustav kvota. Po novim pravilima poslodavci će moći angažirati neograničen broj stranaca, ali prije toga morat će dokazati da nisu mogli zaposliti domaće radnike.

Hrvatska udruga poslodovaca već nekoliko godina ustrajno je zagovarala ukidanje kvotnog sustava kojeg su smatrali neprimjerenim i zastarjelima za današnje poslovno okruženje. Konačni tekst Zakona bitno je izmjenjen u odnosu na prvobitni prijedlog, a u HUPU-u ističa da su nogi njihovi prijedlozi prihvaćeni između dva čitanja.

Uspoređujući prve nacrte zakona i Zakon koji je prihvaćen u Saboru neke od važnijih izmjena su da se prvobitno predloženi uvjet podmirenih svih javnih davanja (porezi, PDV, članarine ..) suženi na podmirena dugovanja po osnovi poreza na dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja te sužavanje uvjeta da se protiv poslodavca ne vodi postupak za najteže prekršaje/kaznena djela iz područja radnih odnosa (više od 30 ih ej bilo navedeno) tako da poslodavac ne smije biti pravomoćno osuđen za kaznena djela iz područja radnih odnosa i socijalnog osiguranja.

Provedba novog sustava zapošljavanja stranaca će jako ovisiti o tijelima koja su zadužena za provedbu, a to su prije svega HZZ i MUP. Zakon predviđa da taj postupak traje najviše 30 dana, ali poslodavci se boje da bi u praksi procedura ipak mogla trajati puno duže.

Upravno vijeće HZZ-a obvezno je u roku od 8 dana od stupanja na snagu Zakona donijeti i objaviti Listu deficitarnih zanimanja. Za ta zanimanja će postupak zapošljavanje strane radne snage biti iznimno kratak i jednostavan.

Za ostala zanimanja poslodavci će, prije nego što zatraže od MUP-a dozvolu za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje morati provjeriti mogu li svoje potrebe zadovoljiti na domaćem tržištu rada.

Ako ‘test tržišta rada’ HZZ-a pokaže da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve traženog radnog mjesta, poslodavac podnosi zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad MUP-u, a onda MUP još jednom od HZZ-a traži mišljenje za zapošljavanje konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

U prvih šest mjeseci od stupanja Zakona na snagu ministar nadležan za rad mora donijeti relevantne pravilnike.

autor Tihomir Dokonal 

objavio točkanai.hr