Subota, 23 Veljača 2013 15:03

Kako provoditi zaštitu vinove loze

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

KORISNO PREDAVANJE I PREZENTACIJA ZA VINOGRADARE I VOĆARE  -

 

PLETERNICA – Kako i na koji način upotrijebiti sredstva za zaštitu u vinogradima i voćnjacima, kako spriječiti infekcije, koja sredstva upotrijebiti kod plamenjače, pepelnice, sive plijesni, crne pjegavosti, crvene paleži lista, truleži plodova, protiv štetočina, moljaca, uši i grinja, te koje štete će nastati ako se sredstva zaštite ne upotrijebe pravovremeno, moglo je saznati 30-tak vinogradara i voćara na predavanju koje su održali stručnjaci tvrtke Bayer CropScience. Uz predavanje koje je održano u restoranu Etno kuće Bello u Pleternici prikazana su i dva filma snimljena na pokusnim poljima u Hrvatskoj koja su pokazala najbolje rezultate koji se postižu pravilnom zaštitom.

- Na tim pokusnim površinama provodila se zaštita sredstvima u vrijeme zelene vegetacije, cvjetanja, formiranja ploda i dozrijevanja plodova tvrtke Bayer, od kojih su najpoznatiji Antracol i Antracol forte, Mikal premium, Profiler za plamenjaču, zatim nativo i Falcon za pepelnicu, Teldor za plijesni i dr. Voćari i vinogradari su dobro prihvatili ova sredstva zaštite i po dobrom odazivu vidimo da ih to zanima, jer dobrim načinom rada i primjene sredstava zaštite mogu očekivati i dobar urod. Ovakva predavanja organiziramo po područjima i udrugama, ali smo na pomoći vinogradarima i voćarima i kada krene sezona bolesti. Vrlo rado ćemo ih obići na njihov poziv i sugerirati što i kako upotrijebiti za zaštitu kada primijete neke promjene. Ove godine ćemo također na pet vinograda i voćnjaka vršiti pokuse sa našim sredstvima, gdje mi po našoj preporuci osiguravamo sredstva i količine, a oni sami primijene sredstva zaštite. Sve to bilježimo i kasnije možemo analizirati upravo na ovakvim predavanjima – kaže agronom Petar Živković, zastupnik tvrtke Bayer.

Svi polaznici su dobili i priručnik za zaštitu vinove loze sa prikazom svih bolesti i preporučenim sredstvima za zaštitu.